Dimensiunea religioasa

Religia este o minciuna care dureaza pentru ca ea a gasit dimensiunea prin care am devenit oameni. Se spune ca omul a devenit ceea ce este deoarce a invatat sa socializeze. Exista si un mecanism intern care l-a ajutat, altfel acum vorbeau prin acelasi grai si animalele. Dar omul s-a ridicat din linia vietuitoarelor pentru ca i s-a permis. Poti spune ca nu exista o forta superioara care sa te ghideze prin tine pe tine cel care esti?!

Nu conteaza religia caci la baza toate au avut un punct de plecare bun. In timp au degenerat ca si rasa umana, pervertind un scop nobil intr-un manunchi de scopuri pecuniare si pline de riscuri. Radacina e intotdeauna acolo si naste alte vlastare care poate intr-o zi vor rupe lantul de greseli dand sens scopului pentru care am fost creati.

Pana atunci am inteles ca singura lectie pe care trebuie s-o invatam este aceeasi care ni s-a predat acum 2000 de ani. Este lectia iubirii. N-am reusit ca fiinte sa asimilam si intelegem lectia iubirii. Suntem inca la o infinitate de emotii departare de a incheia lectia asta grea si anevoioasa prin care plutim. Au existat victime si vor mai exista caci prezentul subru nu descrie prea curand un algoritm care ne sa faca sa renuntam la ranchiuna pentru a imbratisa ecuatia iubirii.

ioncoja.ro
ioncoja.ro

Scriind aceste randuri ma doare. Pe masura ce descopar un adevar parca mii si mii de ani de rusine ma apasa cu putere. Ce forta necunoscuta e si remuscarea. Si cand incepi sa simti nu simti doar propria-ti remuscare. Fiecare gest are un ecou in trecut care se multiplica de mii si mii de ori, dar cel mai important are un ecou in viitor care reprezinta lectia pe care „tu” ai inteles-o de-abia atunci.

E hilar cum mesajul e simplu, iar noi complicati de ranchiuna nu reusim sa-l intelegem, nu reusim sa-l aplicam. Razbunarea e mai aproape in prezent caci timpul pentru noi este prea rapid. Daca stai s te gandesti timpul curge la fel doar noi il percepem diferit in functie de timpul in care gandim si momentul in care ne aflam.

Cand ai timp priveste orice obiect de cult dintr-o cultura religioasa si acolo vei gasi ascuns printre infinitatea de scopuri meschine si triste. Scopul e intotdeauna la vedere si e simplu. Mult prea simplu ca sa-l iei in serios. Ne-am inrait cand trebuia sa fim mai buni.

 

Sursa foto: Ion Coja

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*