As vrea sa fac politica

Parlamentul Romaniei si politica
Parlamentul Romaniei si politica

Azi stand in birou si discutand cu un coleg despre politica, mai in gluma mai in serios ala mi-a pus intrebarea capcana:”Auzi ba de ce nu te bagi tu un politica?”

Am stat m-am gandit si n-am stiut ce raspuns sa-i dau. E adevarat in diverse reprize m-a batut si pe mine gandul sa intru in politica, insa cand vad modul in care se face politica la noi in Romania imi vine sa-mi iau campii.

Doctrinele nu au nici o treaba cu ce se intampla in partide. Singura doctrina care uneste absolut toata politica din Romania este banul. Si mai putem adauga timid si cumetria.

Asadar in ce partid as putea sa intru?
Eu ca orientare ma vad undeva in zona de socialism. Nu socialism-democratie si nici socialism de centru pentru ca din punctul meu de vedere aceste doua catalogari sunt exemplu elocvent al neputintei de a-ti trasa o parere clara vizavi de ceea ce vrei sa faci: cand vei lua o decizie de stanga te vor acuza centristii de ceva, cand vei lua o deciziei de dreapta te vor acuza stangistii de o treaba.

Politica e lucru care trebuie facut de persoane care sunt antrenate s-o faca. O „lipitoare” parvenita nu va putea lua niciodata o decizie inteleapta pentru semenii lui care il trimit in functie.

Avem o problema mult mai mare in ceea ce priveste functia de cetatean. La noi cetateanul nu are educatia libertatii de a se apara prin puterea comunitatii. Noi nu stim ce este o comunitate, cea mai simpla comunitate fiind cea care ar trebui sa se adune sa ia decizii interne in cazul unei administratii de bloc. In blocul in care locuiam pana acum 3 ani era greu sa aduni 30 de insi care sa balmajeasca ceva intr-o sedinta, iar de luat cuvantul nici nu se pune problema.

Suntem social cosntruiti ca sa fim asistati sau sa fim condusi cu bata. Nu poti sa apelezi la discernamentul unui om educat cu bata sa poata lua o decizie inteleapta cand merge la urne sa voteze, nu va reusi nicicand sa gaseasca o solutie viabila pentru el.

Clar, politica e lucru greu care cere chibzuinta si putere de stapanire. Nu-i lucru de mine caci eu sunt iute la manie, dar cine stie poate viata ma va intepti si imi va purta pasii spre o cariera politica. Doar timpul va demonstra asta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *