Balcanisme: Underground – Emir Kusturica [1995] – film

underground emir kusturica 1995

Regiunea Balcanilor se întinde de la Marea Adriatică până la Marea Neagră și poate fi găsită în Europa de Est. Acoperă aproximativ 550.000 km² și găzduiește un număr de aproape 53 de milioane de locuitori.

Finalul filmului Underground al lui Emir Kusturica

Introducere Underground

Filmul din 1995 al lui Emir Kusturica Underground este o capodoperă epică a comediei negre, suprarealismului și dramei psihologice. Filmul urmărește un grup de prieteni din Iugoslavia în timp ce se luptă să supraviețuiască în timpul ocupației naziste și a războiului civil care a urmat. În timp ce se ocupă de subiecte serioase precum moartea, sărăcia și oroarea războiului, personajele găsesc bucurie în momente precum nunți, muzică și petreceri. Cu imaginile sale îndrăznețe, coloana sonoră plină de viață și narațiunea îndrăzneață, Underground este o experiență cinematografică de neuitat care și-a câștigat locul printre unele dintre marile filme ale tuturor timpurilor. În această postare pe blog vom explora câteva dintre temele explorate de opera lui Kusturica și modul în care a afectat telespectatorii din întreaga lume.

Ideea filmului despre viața într-o țară din Balcani

Kusturica’s Underground este un film epic care urmărește viața a doi prieteni, Marko și Blacky, prin anii tulburi ai celui de-al Doilea Război Mondial și ai regimului comunist postbelic al Iugoslaviei. Filmul se deschide în 1941, când naziștii bombardează Belgradul. Marko (Miki Manojlovic) și Blacky (Lazar Ristovski) se refugiază într-un adăpost subteran abandonat, unde întâlnesc un grup de oameni din toate categoriile sociale care au căutat și ei adăpost de bombardamente.

Pe măsură ce zilele trec, adăpostul devine mai mult ca o casă pentru grup, cu Marko și Blacky în centrul său. Cei doi prieteni trăiesc pentru muzică și farse, iar spiritul lor iubitor de distracție îi îndrăgește celorlalți din adăpost. Dar când sosesc știrile că războiul s-a încheiat și toți se pot întoarce la casele lor de deasupra pământului, Marko și Blacky se trezesc în părți opuse ale noului regim comunist al Iugoslaviei.

Marko se alătură partidului și urcă rapid în rândurile acestuia, în timp ce Blacky devine un muzician underground care își folosește muzica pentru a lupta împotriva guvernului. Pe măsură ce viețile lor diverg, prietenia lor este testată de politică, trădare și tragedie. Dar prin toate acestea, Marko și Blacky rămân fideli prieteniei lor, în ciuda a tot ceea ce încearcă să-i despartă.

Criticile pentru Underground

Filmul a fost lansat cu aprecieri de critică, mulți lăudându-i regia, scenariul și spectacolele. Cu toate acestea, unii au criticat lungimea și ritmul filmului.

Pe Rotten Tomatoes, filmul are un rating de aprobare de 73%, bazat pe 43 de recenzii, cu un rating mediu de 6,8/10. Consensul site-ului spune: „Un amestec exuberant de culoare și muzică, Underground este o continuare impresionantă a filmului premiat cu Oscar al lui Emir Kusturica, When Father Was Away on Business”.

Pe Metacritic, filmul are un scor de 68 din 100, bazat pe 15 critici, indicând „recenzii favorabile în general”.

Premii

Emir Kusturica este un regizor de film din Bosnia și Herțegovina, care este activ de la începutul anilor 1980. Este considerat pe scară largă unul dintre cei mai realizați și mai influenți regizori din Balcani. Filmele sale combină adesea elemente de comedie, dramă și fantezie și sunt remarcate pentru satira lor plină de spirit și umorul negru. Kusturica a câștigat numeroase premii pentru munca sa, inclusiv Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, două Globuri de Aur și un Urs de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Istoria tulburătoare a Yugoslaviei

Undergroundul lui Emir Kusturica este un film despre istoria recentă tumultoasă a Iugoslaviei, povestită prin ochii a doi prieteni care parcurg căi foarte diferite în viață. Filmul începe în primele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, când cei doi prieteni sunt băieți tineri care locuiesc în Belgrad. Un băiat, Marko, provine dintr-o familie bogată, iar tatăl său este un oficial de rang înalt în guvernul iugoslav. Celălalt băiat, Blacky, provine dintr-o familie săracă, iar tatăl său este un criminal. În ciuda mediilor lor diferite, cei doi băieți sunt prieteni de nedespărțit.

Cu toate acestea, viețile lor iau întorsături foarte diferite când tatăl lui Marko trădează Iugoslavia și se alătură părții naziste în timpul războiului. Familia lui Marko este forțată să fugă din Belgrad, în timp ce tatăl lui Blacky profită de haos pentru a deveni un puternic lord al crimei. Cei doi prieteni se reîntâlnesc ani mai târziu, dar până atunci se află în părți opuse ale legii. Marko este acum un revoluționar idealist care luptă împotriva regimului comunist al Iugoslaviei, în timp ce Blacky este un gangster nemilos care controlează o mare parte din economia subterană a țării.

Filmul urmărește viața lor prin istoria recentă tulbure a Iugoslaviei, de la începuturile celui de-al Doilea Război Mondial până în prezent. Este o poveste despre loialitate și trădare, dragoste și ură, speranță și disperare. Filmul lui Kusturică este un portret epic al unei țări și al oamenilor ei, spus prin ochii a doi bărbați care întruchipează contradicțiile acesteia.

Referințe pentru Underground

În filmul lui Emir Kusturica, Underground, referirile la cultura rusă sunt abundente. De la scena de deschidere în care Marko (Miki Manojlovic) și Blacky (Lazar Ristovski) beau vodcă în timp ce ascultă o înregistrare de muzică rusă, până la numeroasele fotografii de zăpadă și referiri la iarnă de-a lungul filmului, există multe moduri prin care Kusturica a încorporat Rusia în filmul lui. Chiar și titlul filmului este o referire la romanul scriitorului rus Fiodor Dostoievski, Crimă și pedeapsă.

Kusturica a spus în interviuri că era interesat să facă un film despre istoria Iugoslaviei, dar nu a vrut să facă o „epopee istorică”. În schimb, a vrut să se concentreze asupra unui grup de prieteni și asupra modului în care viețile lor au fost schimbate de evenimentele istoriei. Pentru a face acest lucru, el a ales să-și plaseze filmul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al războaielor iugoslave din anii 1990.

Scena de deschidere are loc în 1941, Belgrad. Ni se face cunoștință cu Marko și Blacky, doi prieteni care sunt aparent lipsiți de griji și trăiesc viața la maxim. Ei beau vodcă, ascultă discuri și își fac glume unul altuia. Cu toate acestea, vedem curând că nu totul este bine în Iugoslavia. Țara este sub ocupație germană și există multe tulburări politice.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *