Când schimbăm scaunul auto pentru copil?

scaunul auto pentru copil

Așa cum, odată cu venirea pe lume a copilului, viața întregii familii se schimbă iar casa se înnoiește cu o nouă camera pentru cel mic, și interiorul mașinii tale se va schimba, iar unul dintre lucrurile care nu va trebui să îți lipsească din mașină este un scaunul auto pentru copil.


La fiecare drum pe care îl faci cu cel mic în mașină va trebui să utilizezi scaunul de mașină. Până când? Până când copilul tău va ajunge la înălțimea de 1,35 metri.

Cum știu ce scaun să aleg?


Există trei categorii de scaune auto, în funcție de vârsta, de greutatea și de înălțimea copilului. Toate aceste determinări sunt aplicabile copiilor care măsoară până la 135 de centimetri, vârsta la care deja pot călători în mașină fără un scaun auto, pe locul pasagerului, dar cu centura de siguranță.


Iată care sunt cele trei categorii de scaune auto pentru copii sub 1,35 m:
1. Grupa 0+: scaun auto bebeluși, destinat nou-născuților cu o greutate de până la 13 kg. Acest tip de scaun poate fi folosit până la vârsta de 1 an și trebuie instalat pe bancheta mașinii cu spatele la direcția de mers.
2. Grupa 1: scaun auto copii, destinat copiilor cu greutatea între 9 și 18 kg. Poate fi folosit până la vârsta de 4 ani și trebuie instalat cu fața la direcția de mers. Acest tip de scaun este echipat cu 5 centuri de siguranță.
3. Grupa 2 + 3: este de fapt o pernă înălțătoare pentru copiii cu greutatea între 15 și 36 kg. Acest tip de scaun se folosește împreună cu centura de siguranță a autovehiculului.

Când trebuie schimbat scaunul auto pentru copil?

Primul pas pe care părinții vor trebui să îl facă este să verifice caracteristicile de pe eticheta produsului, unde sunt menționate greutatea și vârsta maximă a copilului, astfel încât să știe exact până când poate fi folosit.


Un al doilea pas pentru părinți este să observe întotdeauna poziția copilului în scaunul auto.
Dacă cel mic stă cu capul ieșit în afara spătarului scaunului, înseamnă că a venit momentul să treci la un model din categoria următoare.


Trecerea la categoria 2+3 se face atunci când umărul copilului depășește treapta cea mai înaltă a centurii de siguranță.


Pe de altă parte, nu este indicat să faci trecerea mai repede decât este cazul la un model dintr-o grupă superioară, pentru că un scaun mai mare este riscant pentru siguranța copilului și pentru confortul său.

Când se poate renunța la scaunul auto pentru copil?


Atunci când copilul ajunge la înălțimea de 135 cm nu mai este obligatorie utilizarea unui scaun de mașină. Însă părinții pot folosi acele înălțătoare auto și centura de siguranță a mașinii până când cel mic va ajunge la vârsta de 10 ani.

Instalarea corectă a scaunului de mașină

Înainte de a monta orice scaun de mașină, citește cu atenție instrucțiunile și instalează-l perfect. Pentru o fixare optimă în mașină optează întotdeauna pentru un scaun cu fixare Isofix, care nu va comporta niciun fel de risc.
În timpul iernii, pentru un maxim de siguranță în timpul mersului, dezbracă-l pe copil de hainele de exterior (jachetă, palton, etc), astfel încât să stea cât mai fix în scaunul auto. Dacă ți-e teamă că îi va fi frig, îl poți acoperi cu o pătura, pentru un plus de confort.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *