China, dolarul si strategia

China yuan currency
China yuan currency

Discutam cu un coleg de birou azi despre problema China pe harta economica si am ajuns la concluzia ca poporul chinez are nevoie de un dolar puternic.

Citesc pe businessday.ro un articol mai vechi despre bucuria cu care a fost primit yuan-ul in piata. Intrarea lui in piata nu a facut decat sa stabilizeze pozitia dolarului in piata financiara: un dolar slab nu ar avantaja China care are cel mai mare depozit de dolari.

Pe de alta parte este interesant faptul ca George Soros a prevestit ca Dolarul si Euro vor ajunge la o paritate egala cu putin timp inainte de a se da liber yuan-ului, ceea ce ma duce cu gandul ca intrarea lui a fost concertata de carteluri financiare. Nu mergeti prea departe in teoria conspiratiei pentru ca aici vorbim doar de simple strategii economice de castig-pierdere.

In concluzie China intrata in piata va urmari sa intareasca pozitia dolarului in raport cu alte valute pentru a-si pastra valoarea depozitului din Banca Nationala, dar si pentru a forta incasarea creantelor SUA la un pret mai mare. Cat timp pierderea prin plata datoriile este mai mica decat castigul din intarirea pozitiei dolarului pe piata valutelor istorice, SUA va prefera un yuan in piata care sa-l tina sus.

Pe tabla de sah imaginara a economiei China are o mutare in fata, asteptam raspunsul SUA..

Comments

comments

One thought on “China, dolarul si strategia”

  1. Pingback: Rosia Montana, China sau Canada?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *