Libertatea este un cuvant desuet care si-a pierdut sensul odata utilizat de persoane dubioase.
A devenit de bon-ton sa te declari libertarian in gandire, in miscare si-n politica. N-are nici o treaba notiunea pe care o trambiteaza unul si altul pe sticla televizorului sau din condensatorii radioului cu a fi liber. Liber esti atunci cand nu depinzi de constrangeri sociale si cutume plimbate de la o generatie la alta. Liber esti atunci cand esti impacat cu tine si cu viata daca mori maine. Liber esti cand dincolo de haine si obiecte vezi omul.
De ce titlu:”Coboara dacii din columna”?!? In istoria povestita de altii se desprind doua tipuri de descriere a acestor bastinasi ai locurilor pe care azi le numim sugestiv Romania:
- Prima descriere este cea a betivilor barbari care le-a taiat Burebista viile pentru ca umblau numai clampa de beti si cei care-si ucideau copiii drept jertfa adusa lui Zamolxe, semn ca betia le lua mintile si aveau halucinatii cu Prietenul lor Imaginar, cum hatru aclama unii.
- A doua descriere este cea a oamenilor care au iesti din material orientandu-se spre spiritual. Oamenii care vorbeau cu Dumnezeu chiar inainte de a veni pe aceste meleaguri a apostolilor crestinatatii.
Adevarul e unul singur si il stiu doar ei, cei care l-au trait. Noi urmasii lor si altii care vorbesc despre ei nu pot decat sa speculeze ce a fost.
Important nu este sa repunem in drepturi istoria, important este sa iesim din tagma istorica si sa purcedem in latura spirituala. Cautand sa repari un adevar pierdut vei elibera un popor dar vei damna un altul la agresivitate. Cand pierzi un loc pe podium vei face orice sa-l recapeti, chiar cu pretul varsarii de sange.
Ani la randul poporul format din unirea romanilor cu dacii au pastrat forma de nonagresiune in ceea ce priveste atacul de teritorii, cum bine descria Mihai Eminescu in Scrisoarea a III a: „Eu imi apar saracia si nevoile si neamul”.
Nonagresivitatea e o mostenire genetica a celor care vorbeau cu Dumnezeu. Agresivitatea este mostenirea Legiunii Romane . Atentie nu acuz pe nimeni de nimic, fiecare si-au avut rolul si locul lor in istorie.
Libertatea nu este o forma fixa sau o platforma politica, libertatea este o stare de spirit, un fior de viata. Un om cu adevarta liber este un om care reuseste sa se ridice deasupra orgoliilor si vanitatilor artistice si sa-si priveasca semenii ca pe niste egali. Un om liber este un om care si-a inteles viata si sufera pentru nestiinta altuia. Un om cu adevarat libertarian dispune de spirit inaintea mintii.
Pe final va las o melodie care da si titlu articolului, Focul Viu – Dacii Liberi(preluare Prefix Folk MM):
Istoria ramane la cheremul oricui s-o schimbe si s-o pazeasca cu pretul vietii, ceea ce nu poate fi schimbat si pazit este libertatea spiritului cu adevarat liber.
Sursa foto: Sorin Platon