Comunitatea ca forma de libertate

vom muri si vom fi liberi
vom muri si vom fi liberi

„Vom Muri si Vom Fi Liberi”
Asa se striga pe strazile oraselor din Romania in perioada revolutiei din ’89. O vom numi revolutie pentru ca a fost o revolutie, chiar daca ulterior au existat motive si motivatii care sa o scoata de sub sfera revolutiei. Dar oare cate revolutii care au reusit au inceput spontan, pana si cele doua razboaie mondiale a avut la baza o motivatie, o forma de manipulare.

Ce n-am inteles din libertate este ca esti liber cat existi in societate ca individ activ. Comunitatile pasive nu au dreptul la libertate pentru ca nu si-o doresc.

Cand se rostea acel slogan de libertate prin moarte a fost primul gest democratic de dupa perioada comunista. Intr-un discurs al personajului Decebal in filmul Dacii apare formula „Ultimul drept pe care-l mai avem este sa ne dam moarte”, se pare ca libertatea a inceput prin exprimarea ultimului drept al unor semeni. A fost prima forma de organizare a unei comunitati.

Vrem libertate?!? Trebuie sa luptam cu ea. Trebuie sa invatam sa avem incredere in noi, sa ne alegem prietenii cu grija, sa luam initiativa in comunitate si sa punem presiune pe cel pe care l-am votat. Nu e de ajuns sa votam, odata cu alegerea unui om incepem si o munca asiduua de pastrarea lui de legitimizare a alegerii facute. Cand reprezentantul tau ia o decizie buna trebuie sa te regasesti in spatele lui pazindu-l de un eventual atac. Cand iti intoarce spatele alegand sa lucreze pentru el desi tu l-ai trimis acolo, trebuie sa-i aduci aminte ca tu l-ai trimis acolo.

Organizarea intr-o comunitate poate asfalta o strada, o comunitate poate rezolva o problema intre 2 vecini care se cearta, o comunitate poate ajuta la prinderea unui gunoi social si eliminarea ei din sanul sau. E timpul sa fim liberi si sa ne asumam libertatea. Libertatea vorbita si dezbatuta in prime-time la tv sau pe la colturi nu ajuta cu nimic, comunitatea este cea care da liegimitate comunitatii. De aia America e libera.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *