De ce Bursa nu produce saibe?

Televiziune de stiri
Televiziune de stiri

Ultimele evenimente si Criza care v-a urma alimentezeaz tot mai tare ura omului contra bursierului, jucatorului la bursa. „Gulerele albe de pe Wall Street” – cum este gratulata casta celor care tranzationeaza la bursa – sunt vinovate de tot ce e mai rau in Criza.

Fratilor, gulerele albe lucreaza pentru un client, iar clientul este lacom la castig. Cauta mereu sa adune mai mult.

Ultimii ani au fost secatuiti de lacomia unor oameni cu putere de decizie in staff-ul de tara care au sprijinit produse in piata ce le aducea mai mult profit. Trader-ul e in spate unde analizeaza si cauta posibilitatea de a intra in piata. Si credeti-ma munca de trader implica sa ai ceva carti citite si ani de lucru pe platforme pentru gasirea de forme care sa sprijine motivatia unui ordin in piata. Ai nevoie de o strategie de investiei care sa protejeze un eventual castig inregistrat, nu suntem chiar toti facuti pentru asa ceva.

Nimeni nu vorbeste despre „Agentiile de risc de tara” care pe baza cifrelor lor bancile erau sau nu valabile in piata. Banuiesc ca nu poti baga si agentiile de rating tot la gulere albe, pentru ca ar fi o mare greseala. Agentiile sunt cele care ar trebui sa reglementeze pietele si sa vegheze la buna functionare.

Daca este ceva ce a distrus economia, aceasta este politica. Amestecarea politicului in ceea ce descrie aparat de reglementare a unor piete economice este cea mai mare greseala. Cu cat faci mai multe comisii pentru verificarea a corectitudinii, cu atat vei avea mai multa bataie de cap.

Eu unul sunt pentru sistemul european(Austric) prin care cel care vrea sa-si rupa gatu si-l rupe pe barba lui, fara a interveni statul prin reglementari sa-i ofere o plasa de protectie investitorului.

De ce Bursa nu produce Saibe? Saibele sunt produse de firme, iar firmele care se respecta sunt listate la bursa. In momentul in care o firma doreste sa mareasca productia de saibe si nu are bani, apeleaza la ajutor: mareste nr actiunilor si implicit numarul actionarilor facand rost de bani pentru marirea productiei. Si asta evident o face pe o Bursa. Bursa pe langa rolul speculativ are si un rol de finantare, diferit fata de credit.

S-in zona emisiunii de actiuni intervin traderi. Acele gulere albe care sunt blamate, dar apreciate cand privim filmele de gen legate de povestile „Wall Street-ului”.

Nu poti pune in aceeasi linie barbutul cu jocul la bursa. Unul se face pe noroc, iar celalat presupune sa cunosti reguli si sa respecti o coduita. Cine nu joaca pe reguli, pierde. Exista si exceptii care lucreaza pe informatii din interior, dar pe aceia nu-i pot numi „Gulere Albe”, cel mult „Fazani de comanda”.

Dincolo de usurinta cu care tratam subiectul, uitam sa intelegem fenomenul. Este bine ca inainte sa dezbati un subiect, sa te pozitionezi si-n functia de avocat al apararii si nu doar in cel de Avocat al Diavolului

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *