„Descult” a lui Zaharia Stancu a fost prima carte mare pe care am citit-o in viata. Aveam 12-13 ani si ma plicitisisem de lecturile obligatorii, drept pentru care am ales cartea asta din biblioteca parintilor mei.
Ce m-a atras s-o citesc?! Coperta si titlu. Descrierile intalnite in aceasta carte le comparam mereu si mereu cu imagini ce le vedeam eu in drumurile de vara catre satul natal al tatalui meu/mamei mele si povestile pe care le tot auzeam in vacantele de vara petrecute la tara. Cred ca a fost cartea care a pus bazele educatiei nationaliste de mai tarziu. Socul vietii pe care o regaseam descrisa in carte si viata pe care o duceam eu intr-o democratie firava m-au facut sa o citesc pana la final. Pentru anumite explicatii ii intrebam pe ai mei si incercam sa vizualizez tablourile pe care mi le zugravea Zaharia Stancu.
Viata descrisa acolo si caznele la care erau supusi inca de mici copiii mi-au dat fiori si mi-au deschis orizontul spre a ma apropia de cele satesti. Dupa cartea asta am inceput sa privesc cu alti ochi pe bunicii mei si am inceput sa comunic mai bine cu ei, primind cu aceasta ocazie si o lectie de crestinism in forma pura. Si nu vorbim de crestinismul urban sau cel de tip radio sant, vorbim de crestinismul spiritual.
De ce sa citesci cartea asta?
Este o carte care descrie realitatea acelor vremuri si care arata pana unde s-a putut merge cu ura omului impotriva omului.
Autorul – un copil al acelor vremuri – reuseste sa se salveze prin invatatura si sa transmita prin intermediul cartii ca singura sansa a ta ca exponent al umanitatii este sa-ti sacrifici nevoile tale fundamentale pentru evolutia ta. Practic autorul copil trece peste piramida nevoilor lui Maslow, isi sacrifica baza piramidei (Nevoile fundamentale) in favoarea urmatorului prag (Nevoilor de stima) pentru a supravietui adultul de mai tarziu. In plus de supravietuirea lui depindeau si batranetile parintilor.
Sursa foto: librarie.net
@iyli: Eu nu prea pot sa recitec carti! Mult succes.
Cat despre carte este mai mult realista decat emotionanta. Oricum merita citita!