Învataturile de care tot nu ascultam – Iisus și Confucius

Iisus și Confucius

Iisus și Confucius au trăit în perioade diferite și în locuri diferite ale lumii. Confucius a trăit în China în secolul al VI-lea î.Hr., în timp ce Isus a trăit în Israel în secolul al I-lea d.Hr. Nu există dovezi că Isus ar fi avut cunoștință despre învățăturile lui Confucius sau că ar fi învățat de la el.
Poți spune că Învățăturile lui Iisus și Confucius sunt distincte și diferite în multe privințe, dar uneori par că au același izvor de unde vin.

Și totuși învățăturile lor par sa fie din același fir logic

Din trecut pana in prezent, învataturile lui Iisus și Confucius au modelat gândirea umană. Ele sunt din ce în ce mai relevante în zilele noastre, deoarece ne ajută să reconfigurăm modul în care gândim și să tratăm oamenii cu respect. Acest articol va discuta modul în care aceste vechi adevăruri ne pot ajuta să trăim mai bine viețile noastre.

Despre invataturile lui Iisus

Iisus a fost unul dintre cei mai mari înțelepți ai lumii, iar învățăturile sale sunt valoroase și astăzi. Totuși, există multe lucruri pe care le-a spus și pe care oamenii nu le ascultă. 

„Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”

Aceasta este o învățătură foarte simplă, dar care este deseori uitată. Oamenii sunt prea adesea concentrați asupra propriilor nevoi și uită de altele. Aceasta înseamnă că se certau sau chiar se luptau pentru ceea ce credeau ei că meritau, fiecare om vedea celalalt ca un inamic potențial. Dacă am putea sincer s

Iisus a avut o serie de învățături care au rezonat puternic cu umanitatea. Unele dintre aceste învățături sunt: iubirea de aproapele, compasiunea, toleranța, acceptarea celuilalt și iertarea. Acestea sunt valori care trebuie puse în practică pentru o lume mai bună. Din păcate, multe persoane nu ascultă aceste învățături și continuă să trateze pe alții cu răceală și indiferență.

Despre invataturile lui Confucius


Confucius a fost unul dintre cei mai cunoscuti filozofi chinezi. Ideile sale au avut un impact major asupra societatii chineze si, in general, asupra intregii lumi. In cele ce urmeaza vom prezenta cateva dintre cele mai importante invataturi ale lui Confucius.

„Oamenii trebuie sa se comporte frumos unul cu altul si sa fie toleranti unul cu altul.”

Aceasta este o invatatura foarte importanta care ar trebui sa fie aplicata in toate domeniile vietii. Daca oamenii ar fi mai toleranti unii cu altii, atunci lumea ar fi un loc mult mai bun pentru toti.

„Trebuie sa iubim oamenii si animalelor.”

Acesta este un alt principiu important al lui Confucius. Ar trebui sa ne iubim semenii nostri, dar si pe ceilalti creaturi de pe pamant. Doar astfel putem crea o lume mai bună pentru tot Pamântul.

Ce ne reamintesc învățăturile lui Iisus și Confucius?


1. Este important să fim buni cu noi înşine. Dacă nu suntem buni cu noi înşine, cum putem fi buni cu alţii?

2. Puterea vine din interior. Dacă vrem să avem o viaţă plină de succes şi de împlinire, trebuie să începem din interior.

3. Trebuie să ne iubim aproapele ca pe noi înşine. Nu există o cale mai scurtă sau mai uşoară pentru a ajunge la o inimă pură şi plină de dragoste decât aceasta.

4. Suntem conectaţi unii la alţii şi la tot ce există în Univers. Această realizare poate fi atât liberatoare, cât şi descurajantă, dar este important s-o acceptam pentru a putea merge mai departe.

Cum putem aplica astazi în viata noastră aceste învăţături?


Oricine ar putea să găsească o învăţătură de care s-ar putea alipi şi pe care s-ar putea baza propria viaţă. Dar, pentru a le aplica în mod real, trebuie mai întâi să le acceptam ca parte din noi. S-ar putea ca uneori să fim confruntaţi cu unele lucruri pe care nu vrem să le acceptam despre noi, dar ele existent. Oricare ar fi, este important sunt pregatiți pentru a face fața oricui și orice am întâlni în cale.

Învăţăturile lui Iisus și Confucius ne pot ajuta să înțelegem cum să trăim în armonie cu noi înșine și cu cei din jurul nostru. Aceste învăţături ne pot oferi un ghid pentru a trăi o viaţă echilibrată, plină de înţelepciune şi compasiune.

Iisus ne învaţă să iubim pe aproapele nostru ca pe noi înşine, indiferent de cine este acesta. Aceasta este o lecţie foarte importantă, deoarece multe conflicte rezultă din faptul că nu putem accepta pe ceilalţi aşa cum sunt. Dacă am putea iubi pe toată lumea ca pe noi înşine, atunci lumea ar fi un loc mult mai paşnic şi armonios.

Moise, Buddha, Confucius, Iisus, Krisna și Mohamed

Moise, Buddha, Confucius, Isus, Krisna și Mohamed sunt șase personalități religioase importante ale istoriei. Fiecare dintre ei a lăsat în urmă învățături spirituale și morale care au influențat milioane de oameni de-a lungul secolelor.

Moise este considerat de evrei, creștini și musulmani ca fiind profetul care a condus poporul evreu din robie în Egipt până în țara lor promisă, Iudeea. El a primit cele 10 porunci de la Dumnezeu, care au devenit baza legii evreiești.

Buddha, cunoscut și sub numele de Siddhartha Gautama, a trăit în India în secolul al VI-lea î.Hr. El a predat calea spre iluminare spirituală prin renunțarea la pofta și suferința. Buddhismul, care îi poartă numele, este astăzi o religie majoră în multe țări din Asia.

Confucius, un filozof chinez din secolul al VI-lea î.Hr, a dezvoltat un sistem de învățături morale și sociale care au devenit baza pentru cultura tradițională chineză. El a încurajat virtuțile precum respectul față de părinți, bunătatea și cinstea.

Isus din Nazaret, considerat de creștini ca fiind Fiul lui Dumnezeu, a trăit în Israel în secolul al I-lea d.Hr. El a predicat iubirea față de aproapele și a înviat după moarte, oferind oportunitatea pentru iertarea păcatelor. Creștinismul, religia care îi poartă numele, este astăzi cea mai mare religie din lume.

Krishna, un personaj din hinduism, este considerat ca un avatar al lui Vishnu și a jucat un rol important în Bhagavad Gita, unul din cele mai importante texte ale hinduismului. El este venerat ca un învățător spiritual și ca un model de devotament și iubire.

Mohammed, cunoscut și sub numele de Muhammad, a fost un profet și înțelept din Arabia care a trăit în secolul al VII-lea d.Hr. El este considerat de musulmani ca fiind ultimul profet al lui Dumnezeu și fondatorul Islamului. El a primit revelații de la Allah prin intermediul arhanghelului Gabriel și a predicat monoteismul.

Concluzii – Iisus și Confucius

Da, atat Iisus din crestinism cat si Confucius din confucianism au propovaduit valoarea iubirii si a compasiunii in relatiile umane si in comportamentul moral. Iisus a predat iubirea de Dumnezeu si de aproapele, in timp ce Confucius a subliniat importanta armoniei si a respectului in relatiile sociale. Iisus și Confucius au incurajat o atitudine de compasiune si empatie fata de ceilalti.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights