Imprumuturi externe, de ce?!?

Eu nu inteleg de ce noi ne imprumutam afara cand putem sa gasim o solutie inauntru!?

Pai in tarile civilizate autoritatile cand doresc sa faca o investitie in spatiul public fac o emisiune de obligatiuni si strang banii necesari pentru investitie.

Vad ca in ultima vreme se listeaza la bursa actiuni romgaz si adeplst, si bine fac. Era si timpul ca Bursa sa ocupe locul potrivit in economia romaneasc.

Nu pricep de ce Guvernul Romaniei si oficialitatile locale si administrative nu iau in calcul aceast solutie. Bani la buget vin ca slava Domnului administratiile financiare sunt pline de oameni care-si platesc impozitele. Faci o emisiune de obligatiuni catre oamenii din interiorul/exteriorul tarii si iti rezolvi problema. Dai banul inapoi dupa un timp in care-ti recuperezi investitia.

Ca un posibil exemplu pot sa dau o autostrada. Statul emite obligatiuni pentru bugetul alocat unei autostrazi. Omul plateste pentru un castig micut, dar sigur peste 2-3 ani(sa fie putin peste castigul din depozite). Statul executa lucrarea. Impune o taxa de 5-10 euro pentru autostrada ca afara. In scurt timp se amortizeaza investitia si acoperi titlurile.

Tot prin Bursa as privatiza si CFR Marfa si Oltchim. Vreti sa fie privat?!? Da. Perfect mergem la Bursa si ne listam. Banu’ jos si ia actiunea. Contractul de actiune sa fie baban cu implicarea statului in caz de urgenta, dar control in rest privat-stat intru buna crestere a profitului. Ca nu investeste nimeni in actiuni din patriotism!!!!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *