Calitatea lucrărilor dentare depinde în mare măsură de instrumentele folosite de către specialist, indiferent dacă este vorba despre extracții, obturații sau alte proceduri stomatologice.
De altfel, fiecare operațiune necesită anumite instrumente stomatologice de calitate care să faciliteze munca dentistului și care să asigure în același timp un grad sporit de confort pacientului.
Instrumente stomatologice la un preț avantajos
Având în vedere progresele tehnologiilor utilizate în medicina stomatologică, astăzi există o serie de ustensile potrivite lucrului din cabinet, inclusiv în mediul online.
Unul dintre magazinele online care oferă o gamă variată de produse cu specific stomatologic este Dentex.
Prevențiile și intervențiile în cazul afecțiunilor dentare
O veche zicală spune că e mai bine să previi decât să tratezi. Cultivarea unor obiceiuri sănătoase de alimentație precum și a îngrijirii dinților contribuie la păstrarea funcționalității optime a danturii, fără a neglija aspectul estetic. Iar, unul dintre rolurile medicilor stomatologici este de a-i învăța pe pacienți cum să-și mențină sănătatea orală.
Procedurile dentare diferă de la caz la caz, unele necesită tratamente orale mai complexe – ce se întind pe un interval de timp îndelungat, în vreme ce altele implică intervenții facile. Indiferent de situația prezentată, medicul ar trebui să fie pregătit și să utilizeze un instrumentar stomatologic aferent. De exemplu, malocluzia (alinierea greșită a dinților) sau bruxismul (scrâșnitul din dinți) se numără printre afecțiunile cele mai populare întâlnite atât la copii, cât și la adulți.
Instrumente stomatologice necesare pentru extracția dentară
Așa cum am precizat mai sus, specialistul are nevoie de o serie de dotări și ustensile eficiente pentru a duce lucrările dentare la bun sfârșit. Una dintre cele mai comune proceduri din cadrul unui cabinet dentar este extracția dentară.
Cu toate că operațiunea este una destul de banală la prima vedere și frecvent întâlnită, acest lucru nu înseamnă că medicul specialist nu trebuie să fie atent la instrumentarul stomatologic folosit, mai ales că este vorba despre bunăstarea și confortul pacientului.
Iată ce tipuri de instrumente sunt utilizate în cadrul procedurii de extracție dentară:
Instrumentar stomatologic pentru anestezia locală
- Seringă cu ac (pentru injectarea substanței anestezice);
- Seringă cu aspirație (pentru evitarea hematoamelor);
Instrumentar stomatologic necesar pentru extracția dentară
- Bisturiu (pentru realizarea inciziei);
- Clești (pentru diferite tipuri de extracții);
De regulă, aceste instrumente se folosesc în funcție de procedură, altfel spus există forceps special pentru extragerea molarilor de minte, pentru extracțiile radiculare, pentru extragerea dinților de lapte, forceps hemostatic etc.
- Chiurete;
- Pile de os;
- Dăltița și ciocănelul (instrumente prin intermediul cărora osul poate fi secționat, sculptat sau îndepărtat);
- Ciupitoarele de os (folosite în chirurgia maxilofacială pentru a îndepărta bucățile de os);
- Elevatorul (se folosește pentru îndepărtarea rădăcinilor și a fragmentelor care se pot rupe pe parcursul extracției).
Instrumentar stomatologic pentru suturarea gingivală
Există anumite proceduri mai complexe de extracție dentară care necesită suturarea cu ață chirurgicală. În astfel de operațiuni, se vor folosi:
- Suportul pentru firul de sutură (prins în acul cu care se realiza intervenția);
- Foarfece chirurgical pentru sutură, utilizat în cazul tăierii și îndepărtării firelor de sutură.