Sursa : econstories.tv
La începutul anilor 1930, doi dintre cei mai influenți economiști ai secolului al XX-lea – John Maynard Keynes și Friedrich Hayek – s-au angajat într-o dezbatere aprinsă cu privire la cea mai bună modalitate de a aborda Marea Depresiune. Keynes a pledat pentru intervenția guvernamentală pentru a stimula economia, în timp ce Hayek a susținut că o astfel de intervenție nu va face decât să înrăutățească lucrurile. Care economist a avut dreptate? În acest articol, vom explora argumentele cheie atât ale lui Keynes, cât și ale lui Hayek și vom vedea cum ideile lor au modelat politica economică în anii de după.
Keynes și Hayek: două nume care definesc secolul 20
Keynes și Hayek sunt două nume care definesc secolul 20. Lupta dintre ei a fost una dintre cele mai importante lupte din istoria economică. Keynes a pledat pentru intervenția activă a statului în economie, în timp ce Hayek a susținut libertatea pietei. Keynes era un optimist în privința creșterii economice și se baza pe teoria ciclurilor business pentru a argumenta că statul trebuie să investească masiv pentru a stimula activitatea economică. Hayek, pe de altă parte, credea că piața funcționează cel mai bine fără intervenția statului și că orice incercare de a manipula piața va duce la distorsiuni și ineficiențe. Ambele modele au avut succes în anii 1930, când economia mondială a fost zguduită de Cr Crisis Great Depression. Keynesian
Teoria lui Keynes: ciclurile economice și politicile de intervenție ale statului
În 1930, când Marea Depressionă se înfiora în toată lumea, o teorie economică mai tânără și mai provocatoare se contura. Aceasta este teoria lui Keynes, care avea să pună bazele unei noi abordări a economiei naționale și internaționale. Keynes s-a concentrat asupra ciclurilor economice și asupra politicilor de intervenție ale statului în vederea stimulării activității economice. Acesta este un scurt rezumat al teoriei sale:
Teoria lui Keynes afirmă că activitatea economică este condusă de cererea globală (agregatul). Ciclurile economice sunt determinate de fluctuații ale cererii agregate. Pentru a stimula activitatea economicã, statul trebuie sã intervinã pentru a crește cererea agregatã prin reducerea impozitelor și/sau creștere
Teoria lui Hayek: piața liberă și echilibrul prețurilor
Teoria lui Hayek se concentrează pe piața liberă și pe echilibrul prețurilor. El crede că piața liberă este cea mai bună modalitate de a asigura o economie eficientă. Piața permite oamenilor să-și exprime libere opțiunile de consum, iar astfel se asigură că producția este orientată către a satisface nevoile reale ale populației.
Hayek susține că intervenția guvernamentală în economie are un efect distructiv, pentru că în cele din urmă duce la o diminuare a libertății individului. Crede că prețurile sunt cel mai bun mecanism pentru alocarea resurselor și, prin urmare, ar trebui s ă fie l laissez faire în privinţa acestora.
Problemele cu teoriile lui Keynes
Keynesianismul si libertarismul au fost doua dintre cele mai mari miscari economice din istorie. Keynesianismul, introdus de catre John Maynard Keynes in anii ’30, a revolutionat modul in care oamenii privau rolul guvernului in economie. Libertarismul, introdus de catre Friedrich Hayek in anii ’40, a pus accent pe puterea libertatii individuale si a pietei libere.
Istoria acestor doua miscari este una plina de conflict. Keynesianismul se concentreaza pe stimularea activitatii economice prin cheltuieli publice mai mari, dar Hayek afirma ca astfel de politici doar inflatesc bubblurile financiare si conduc la recesiuni mai grave. De asemenea, Keynes credea ca controlul guvernamental asupra pietei ar putea fi folosit pentru a gestiona activitatea economica intr-un mod care sa beneficieze tuturor, in timp ce Hayek sustinea ca orice forma de control guvernamental va distorsiona mecanismele pietei libere si va conduce la o scadere generala a cal
Concluzie
Totul a început cu o carte. O carte scrisă de un britanic pe nume John Maynard Keynes și intitulată „The General Theory of Employment, Interest and Money”. În această carte, Keynes a pus bazele unei noi formule economice care se concentra pe ceea ce se întâmpla cu piața forței de muncă în timpul crizelor. La scurt timp după publicarea cărții, alte state au adoptat aceste noi teorii și astfel a fost născut „welfare state”-ul.