Maria Tanase: Documentar Mit si Istorie | TVR 1

Maria Tanase din Mahalaua Caramidarilor

Am ramas placut impresionat in partea a 2 a a documentarului de povestea lui Nea Johnny Raducanu despre cum l-a certat Maria Tanase pe Gheorghiu Dej cum ca ea canta si ei vorbesc. Erau la o agapa in Snagov!

Mit si Istorie – Documentar TVR 1 – partea 1

Mit si Istorie – Documentar TVR 1 – partea 2

Mit si Istorie – Documentar TVR 1 – partea 3

Bonus: Povestile lui Ovidiu Niculescu din mahalaua Caramidarilor din povestile bunicilor sai.

”Pasarea maiastra” din mahalaua Caramidarilor

Maria Tanase a fost o cantareata de muzica populara romaneasca, nascuta in Bucuresti la 13 septembrie 1913.

A fost o artista extrem de populara in anii 1930-1950, fiind cunoscuta drept „pasarea maiastra”.

A fost una dintre cele mai importante voci ale muzicii populare romanesti, iar piesele ei sunt inca astazi extrem de indragite.

Cine a fost Maria Tanase?

Aceasta a fost o cunoscuta cantareata de muzica populara romaneasca. Nascuta in Bucuresti la data de 13 septembrie 1913, a studiat muzica la Conservatorul Regal din Capitala. La varsta de doisprezece ani,

Maria incepe sa cante profesionist, iar primul ei loc de munca este un restaurant din capitala.

Pasionata de muzica traditionala romaneasca, Maria Tanase a colaborat cu multi importanti muzicieni ai vremii sale, inregistrand piese ce fac parte din patrimoniul folk al Romaniei. In anii ’30 si ’40, Maria Tanase este una dintre cele mai iubite cantareti de muzica populara din Romania. Este apreciata pentru curajul si talentul cu care intepreta piese traditionale romaneasca, dar si pentru frumusetea si energia pe care o transmite publicului.

Impactul Mariei asupra muzicii romanesti

Maria Tanase a fost o cantareata de muzica populara romaneasca care a trait in perioada interbelica. Tanase a fost unul dintre cei mai importanti promotori ai muzicii romanesti, fiind cunoscuta pentru interpretarile sale unice si pentru reinterpretarea traditionalelor in stilul ei personal.

Maria Tanase a avut un real impact asupra muzicii romanesti, influentand generatii intregi de cantareti si compozitori. In zilele noastre, Maria Tanase este inca un nume cunoscut si respectat in lumea muzicala romaneasca.

Artista in epoca comunista

In epoca comunista, Maria Tanase a fost una dintre cele mai iubite si apreciate cantareti. In timpul acestei perioade, ea a continuat sa cante si sa inregistreze muzica populara romaneasca, desi acest lucru nu era intotdeauna usor.

Dupa moartea lui Stalin, in 1953, Maria Tanase a putut sa se concentreze mai mult pe muzica si sa calatoreasca in strainatate.

A cantat in Europa si SUA, impresionandu-i pe toti cu talentul si pasiunea sa pentru muzica.

In anii ’60, Maria Tanase a devenit un simbol al rezistentei impotriva regimului comunist. In 1966, ea a fost arestata pentru ca a fost acuzata ca ar fi incercat sa plece din tara cu documente false.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *