Meseria bratara de aur

muncitori in constructie
muncitori in constructie

Cine stie o meserie ar trebui sa invete s-o aplice chiar de e greu. Ne-am obisnuit ca „merge si asa” si nu este tocmai corect. Daca iti iese la un moment dat nu inseamna ca este si corect si ca trebuie sa aplici aceeasi strategie de fiecare data, fiecare actiune are particularitatea ei si cere o noua strategie.

Avem o lipsa acuta in societatea romaneasca de meseriasi care sa-si iubeasca meseria. De cele mai multe ori muncitorii provin din forta de munca necalificata care se califica la locul de munca invatand principii proaste aplicate dupa strategia „merge si asa”.

Conduita muncitorului in viata de zi cu zi atrage dupa sine degradarea actului de munca pe care-l presteaza. In boom-ul imobiliar toata lumea stia sa faca de toate pentru toti. Toti erau ABC-uri ambulante care faceau de la instalatie electrica pentru case si pana la montarea centralelor pe gaz. Atunci nu cotnau banii pentru ca luma credit „Doar cu Buletinul”.

Alocarea resurselor in ceea ce priveste forta de munca a fost mult dezechilibrata de aparitia a univeristatilor particulare fantoma si degradarea sistemului de invatamant de stat. Intr-o tara in care autoritatile isi bat joc de institutia profesorului, biserica cauta sa-si faca bogatii „pe pamant si nu in cer”, presedintele se cearta cu militarii si medici, trebuie sa reinvatam sa fim oameni.

Singura solutie sa iesim din criza morala pe care o traversam este sa deschidem scoli de meserii serioase in care se invata carte si nu scoli in care daca nu te-a dus capu sa faci facultate sa intri si sa freci menta pe maidan ca la final oricum toti iau o diploma. Scoala de meserii trebuie sa te studieze ca individ si sa-ti ofere drumul pe care trebuie sa-l apuci. Astfel de controale psihosociale trebuiesc instituite la toate formele de invatamant si fara sa mai trisam viata cu spaga pentru copiii nostrii. Noi le futem meciu’ cu viitorul!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *