Obligatiuni de la stat

Aud ca Masa Monetara a Romaniei a inregistrat o crestere de 6,9% in luna decembrie 2010 in raport cu luna decembrie 2009 si ca decembrie 2010 raportat la noiembrie 2010, a inregistrat o crestere de 2,8%.

Mai citesc in raport ca depozitele au inregistrat si ele cresteri dupa cum urmeaza:

Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 3,5 la suta, pana la 64228,2 milioane lei. La 31 decembrie 2010, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 8,5 la suta (0,5 la suta in termeni reali) fata de 31 decembrie 2009.

Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 7,2 la suta, pana la 49261,3 milioane lei. La 31 decembrie 2010, depozitele in lei ale persoanelor juridice erau mai mari cu 13,3 la suta (4,9 la suta in termeni reali) fata de 31 decembrie 2009.
Sursa: Raport BNR

N-ar fi o idee stralucita ca BNR-ul impreuna cu ministerele direct interesate sa arunce pe piata obligatiuni pentru diverse lucrari cu o dobanda competitiva si care ofera un risc mediu spre mic?! Ministerele ar folosi bani colectati de la populatie si-n final dezvoltarea infrastructurii ar duce la cresterea productiei in mediul privat ceea ce ar determina cresterea taxelor colectate de Stat. Astfel din cresterea sumei taxelor colectate la buget, statul ar putea plati dobanda promisa populatiei care a intrat in hora obligatiunilor statale si sa-i mai ramana si bani pentru diverse urgente.

Si astfel am incepe sa ne autofinantam fara sa mai stam ca milogii la urechea podului UE/FMI/BERD/alte fonduri. Bani sunt in piata doar ca populatia e prea speriata ca sa-i scoata la rulat.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *