Unde se da ora exacta a Romaniei politice: in sanul Opozitiei sau la Putere?
Ultimele greve care au avut loc in Romania mi-au ridicat numeroase semne de intrebare privind activitatea sindicalistilor. Prima problema pe care am intampinat-o a fost sa identific de care parte a baricadei a tras sindicatul. Sindicatele in Romania nu stiu daca au aparat de prea multe ori in mod real Omul. De fiecare data liderii sindicali care au reusit sa se catere pe baricade, au esuat lamentabil in a deveni niste politruci agasanti.
Greva de la finante a parut ca a inceput natural, dar mass-media mi-a furat concluzia prin repetarea aproape obsesiva a faptului ca a fost o greva spontana. Seamana situatia asta foarte bine cu situatia din ’89. Opozitia a mirosit treaba asta si incearca sa puna presiune pe masa populara de care se bucura si sa forteze guvernul si implicit presedintele sa abdice din sfera puterii, practic se joaca la offside jocul alegerilor anticipate. Miscarea lor este una benefica pentru partid, dar nu stiu daca si pentru popor. Din tot acest joc singurul care iese sifonat pare a fi PNL-ul, un partid creat cu viziune clara de dreapta, dar care a muscat momeala social democrata a PSD-ului.
Puterea isi joaca ultima carte, daca stie s-o joace bine, vor putea reveni in forta pe scena. Un mare impediment pe care-l au in prezent este lipsa de modele in partid si neincrederea populatiei in solutiile economice propuse de acestia. Totusi un cuvant greu de spus il vor avea partidele tampon, UNPR si UDMR.
Cum UNPR-ul este proaspat smuls din sanul PSD-ului e clar ca o intelegere intre acestia doi nici nu incape vorba sa existe, drept pentru care PSD-ul trebuie sa-si indrepte privirea spre solutia ultimilor 20 de ani, UDMR.
Puterea si Opozitia joaca ora exacta a Romaniei politice la o masa de poker unde fiecare pactizeaza rand pe rand cu cartoforul, dar care de fiecare data il acuza pe celalalt de tradare in favoarea cartoforilor.
Situatia economica si politica a ultimilor 20 de ani nu ne-au oferit solutii sigure pentru o guvernare stabila, mereu fiind nevoie de partide strategice pentru a castiga parlamentul. Ieri UDMR, maine poate UNPR.
Solutia pentru iesirea din criza este responsabilizarea clasei politice in a-si face datoria pentru care a fost aleasa, deconcetrarea politica din toate sectoarele si structurile societatii si prezenta la vot a tuturor celor care fac parte din populatia Romaniei. Ora exacta a Romaniei politice o dam tot noi, ignoranta noastra ne poate costa 5 ani de chin. Daca nu avem ce sa votam trebuie sa ne constituim intr-o societate civila puternica si sa ne cerem drepturile.