Pariu cu Economia -2013

2013 este anul pariului cu economia. Sper din tot sufletul sa avem puterea sa trecem acest an cu bine. Nu cred ca anul acesta este cel in care economia sa-si gaseasca puterea sa se maturizeze. Inca suntem in criza de idei si oameni. Da idei si oameni si mai putin lipsa de bani despre care se vorbeste de cand a inceput criza.

In criza asta banii exista, dar frica ii tine ascunsi. Puterea omului de a trece peste un blocaj de frica si de a reintroduce banul in circulatie este departe de a se manifesta. Suntem in impasul cel mai crunt al democratiei cand tu ca individ esti izolat intr-o camera, stai pe un scaun la o masa goala si trebuie sa iei decizia finala: pierzi sau castigi.

Uneori poti sa pierzi, alteori poti sa castigi. Daca ai castigat vei putea sa vinzi schema ta ca un mare vizionar ce esti, ai pierdut vei acumula toata ura publicului. Cine are tupeu sa se sacrifice pe altarul evolutiei?!? Nu stiu, inca nu am vazut astfel de afaceristi care sa porneasca motorul si sa se arunce in malaxorul riscului. Poate ca sunt, dar vocea lor este acoperita de marionete care fac pe liderii.

Economia are nevoie mai mult decat oricand de o forta de mijloc puternica, levier pentru a contrabalansa piata in cazul in care puterea financiara incearca sa traga pe patura de jos.

2013 pentru Romania poate fi anul in care sa-si dea examenul in economie. Guvernul Ponta 2 are de infruntat un popor iritat care s-r putea sa nu mai suporte un alt esec. Presedintele are un an greu pentru ca cei care i-au oferit sprijin in diverse scopuri sunt cu ochii pe el incercand sa acopere fire spre ei. Fiecare isi pazeste spatele si incearca sa scape de vina cat mai repede posibil.

Dincolo de disputa politica( inexistenta in realitate) in care ne miscam de ani si ani buni, ar trebui sa invatam ca avem nevoie de o clasa de mijloc pe care sa ne bazam. O democratie autentica isi stabileste un nivel de mijloc pe care-l lasa sa se dezvolte. Abuzurile se vor practica in sus sau in jos dar niciodata pe mijloc. Nu-ti distrugi sansele de echilibru doar pentru ca vrei/cauti un monopol. Intotdeauna in monopol a existat un al doilea care si-a dorit profitul pentru el. Monopolul este cea mai inselatoare forma de putere.

2013 o sa fie un an greu pentru Romania.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *