Identificare politica! Stanga politica vs dreapta politica

politica

Denumirile partidelor de la noi te pot induce in eroare asupra apartenentei lor. Nume pompoase care incearca sa imbie votantul sictirit sa puna o stampila pe raul cel mic.

In acest articol, vom face o scurta introducere in politica stanga vs dreapta. In tarile occidentale, politica este clasificata adesea dupa modelul de la stanga la dreapta. Dar ce inseamna asta? Ce pareri si valori apar in partea stanga a spectrului politic? Si ce se afla in dreapta? Scopul nostru este sa va oferim o introducere generala pentru aceste doua directii politice pentru a va face mai usoara navigarea peisajului politic.

Istoria celor doua concepte politice

În timpul revoluției franceze, stânga a însemnat susținerea monarhiei absolute și a drepturilor nobilimii. Dreapta, pe de altă parte, a apărat ideea de libertate și egalitate pentru toți oamenii. Mai târziu, aceste două concepte politice au început să fie asociate cu cele două grupuri sociale principale: proletariatul (stânga) și burghezii (dreapta).

Aceste asocieri se datorează faptului că stânga promovează mai multe politici sociale și economice care au ca scop ameliorarea condițiilor de viață ale celor din clasa muncitoare. În schimb, dreapta are o atitudine mai conservatoare faţă de aceste probleme sociale și economice.

Ce reprezinta stanga politica si dreapta politica?

In tarile din Occident, politica este deseori caracterizata drept un spectru, pe care se afla stanga politica si dreapta politica. Putem vedea acest lucru ca o linie continua cu doua extreme – cei de la stanga sunt reprezentati de cei mai inovatori si progresisti, in timp ce cei de la dreapta sunt mai conservatori si traditionisti.

Aceste doua categorii pot fi folosite pentru a descrie atitudinile fata de social-democratie, capitalism si alte probleme sociale si economice. Stanga politica este asociata in general cu atitudini mai favorabile spre social-democratie, in timp ce dreapta politica este asociata cu atitudini mai favorabile spre capitalism. Totusi, aceste categorii nu sunt intotdeauna usor de definit – multi oameni pot fi considerati a fi in „zona gri” intre cele doua extreme.

Ideologiile din spatele acestor concepte

Ideologiile din spatele acestor concepte joacă un rol important în definirea a ceea ce înseamnă stânga sau dreapta politică. Aceste ideologii au la bază anumite concepții despre ceea ce ar trebui să fie societatea, cum ar trebui să funcționeze economia și ce rolul guvernului ar trebui să fie.

Concepțiile stângii politice pot fi urmarite  la Thoms Hobbes și John Locke, care au susținut că statul are obligația de a asigura oamenilor o viață liberă și prosperă. Această perspectivă este evidentiată în declarația drepturilor omului și ale cetățeanului francez, care afirmau: „Toate oamenii sunt egali în faţa legii”.

Exemple de tari cu o orientare politica stanga/dreapta

In politica, stanga si dreapta au fost folosite pentru a descrie pozitiile ideologice si orientarea politica. Termenul „stanga” provine de la Revolutia Franceza, cand cei care sustineau monarhia absoluta erau asezati in partea dreapta a salii de judecata, iar cei care sustineau revolutia erau asezati in stanga. In timp, aceste termeni au fost asociati cu alte notiuni, precum conservatorismul (dreapta) si liberalismul (stanga).

Astazi, exista multe tari cu o orientare politica clara spre stanga sau dreapta. Exemple de tari cu o orientare politica clara spre stanga includ Franta, Grecia si Portugalia. Exemple de tari cu o orientare politica clara spre dreapta includ SUA, Marea Britanie si Polonia.

Ce consecinte are o abordare stanga/dreapta asupra unei tari?

In Romania, stanga politica se refera la o perspectiva social-democrata si comunista, in timp ce dreapta politica este asociata cu o abordare liberala. Ambele parti au consecinte diferite asupra unei tari.

Stanga politica are tendinta de a accentua rolul statului in sectorul economic si de a promova egalitatea sociala. Odata ce o tara adopta aceste politici, rezultatele sunt mai vizibile in ceea ce priveste bunastarea generala a populatiei. In schimb, dreapta politica promoveaza un rol redus pentru stat in economie, ceea ce poate duce la cresterea gradului de inegalitate sociala.

Concluzie

Politica este un domeniu complex care abordează multe subiecte diferite. Din punctul de vedere al unei persoane, politica poate fi privită prin prisma a două categorii principale: stânga politică și dreapta politică. Ambele părți au propriile lor seturi de convingeri și priorități, iar culoarea politicii unei persoane se va schimba în funcție de preferențele personale.

Persoanele din stânga se concentrează de obicei pe egalitate socială și progres social, în timp ce cei din dreapta se concentrează mai mult pe ordine socială și libertate individuală. De asemenea, există o varietate de sub-categorii în interiorul fiecăreia dintre aceste două categorii principale. Exemple includ libertarianismul (o ideologie care se concentrează pe libertate individuală) si  comunismul (o  ideologie socială, politică și economică care are ca scop construirea unei societăți comuniste, anume a unei ordini sociale fără clase și fără proprietate privată, în care mijloacele de producție sunt deținute în comun și bunurile sunt împărțite în funcție de nevoi.

In ultimii ani, s-a facut tot mai multa vorbire despre „stanga politica” si „dreapta politica”. Aceste notiuni au devenit din ce in ce mai importante in timpul procesului de luare a deciziilor politice. Este important pentru oameni sa inteleaga diferentele dintre stanga si dreapta politica, pentru ca acestea joaca un rol major in determinarea ceea ce cred ei despre problemele sociale, economice si internationale.

Stanga politica se concentreaza asupra egalitatii sociale si a protectiei mediului. Aceasta abordare este axata pe nevoile indivizilor, in timp ce dreapta politica se concentreaza mai mult pe nevoile grupurilor. Stanga este, de asemenea, uneori asociata cu ideologii precum socialismul sau comunismul, in timp ce dreapta este asociata cu ideologii precum conservatismul sau liberalismul. In cele din urma, insa, aceste notiuni nu sunt intotdeauna exclusive una fata de alta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *