Dacă ai fost vreodată în vacanță într-o zonă mai exotică, probabil ai făcut scuba diving. Dacă nu ai făcut-o, trebuie neapărat să încerci. Nu contează dacă știi să înoți sau nu, pentru că ai tub cu oxigen, iar echipamentul și instructorul te vor ajuta să deprinzi rapid mișcările care să te ajute să înaintezi sau să te menții la un anumit nivel.
Dar nu vorbim doar de scuba diving aici, sau doar de scufundări, ci de majoritatea sporturilor nautice care au contact cu apa. Pentru că tema acestui articol este costumul de neopren și utilitatea sa în practicarea unor astfel de sporturi.
Iar dacă vorbim, totuși, de scufundări, ei bine costumul de neopren trece pragul de la recomandare la necesitate.
Costum de neopren – e prima oară când aud de termenul ăsta!
Ei bine, nu e nicio rușine, în fiecare zi învățăm ceva nou. Poate îl știi (deși mă îndoiesc) sub denumirea de wetsuit. Dacă nu, cu siguranță ai auzit termenul general de costum de scafandru. Ei bine, costumul ăla de scafandru este un costum de neopren cu elemente adiționale precum casca specială, rezistentă la presiune, tubul cu oxigen și labele de scufundător.
În orice caz, chiar dacă ai auzit sau nu de acest tip de costum, cu siguranța ai nevoie de unul, dacă te duci să înoți în ape reci și mai ales dacă faci scufundări.
Are rost să îți iei un costum de neopren?
Răspunsul depinde foarte mult de un singur lucru: frecvența!
Evident că nu merită să investești într-un costum de neopren în condițiile în care te duci să faci o singură dată pe an să faci 2-3 scufundări în timpul concediului de 2 săptămâni în Grecia.
Pentru situațiile de mai sus vei găsi cu siguranță echipamente profesionale de închiriat, pe care nu trebuie să le cari după tine, să le cureți și să le îngrijești.
DAR.
Există un mare dar aici. Dacă ai intenția de a deveni chiar și un scufundător amator, adică să îți faci un mic hobby din acest sport, merită cu prisosință să investești în costumul tău de neopren propriu.
Poți să faci comparația cu o bicicletă. Da, dacă mergi o dată sau de 2 ori pe lună cu bicicleta în parc, e mult mai simplu și util să o închiriezi. Dacă plănuiești să mai mergi și la serviciu cu ea sau să pleci în vreo drumeție, nu se compară nimic cu alegerea ta personală.
De ce trebuie să ții cont pentru a alege un costum de neopren cu adevărat bun?
Ei bine, dacă nu e prima oară când alegi un astfel de costum, probabil știi îndeajuns de multe încât orice sfat ai găsi aici să fie în plus.
Dar dacă e prima oară când faci o astfel de investiție (mai ales că un costum de neopren bun pornește de la un minim de 300 de lei și ajunge chiar și până la 2000 de lei), trebuie să ții cont de următoarele 3 criterii foarte simple:
- Grosime – vrei un costum de neopren pentru apa rece sau pentru ape ceva mai calde? Grosimea îți va defini confortul. De asemenea, ține cont și de faptul că la ape mai adânci, presiunea anulează puțin izolarea termică, deci ai nevoie de ceva mai gros
- Mărime – alege o mărime specială pentru corpul tău. Nu vrei să fie un costum lălâu, dar nici să te strângă ca o menghină
- Tip – aici e mai simplu: costum de neopren dintr-o bucată sau din două piese? Depinde din nou de locul în care te scufunzi, de adâncime, de temperatură
Sper că ți-am stârnit curiozitatea, pentru că ShopeXtrem este pregătit să o satisfacă pe deplin. Aruncă un ochi pe oferta lor de costume de neopren pe shopextrem.ro și alege exact costumul de neopren care ți se potrivește!