Am visat ca rezolvam problema economica a Europei. Se facea ca dam ordine sefului Bancii Centrale Europene ca trebuie sa crestem masa monetara de Euro din piata pentru a dezumfla moneda in pietele internationale. Cursul Eur/Usd ajungea la un 0.95 si multi oameni de top pierdeau ceva semnificativ din averile lor, dar cu putin optimism si un dram de curaj totul se refacea la loc in 5 ani. Europa revenea in jocul economic al lumii.
E realizabil? Este intr-o oarecare masura daca oamenii inteleg miza si accepta provocarea riscului. Actuala criza se refera la frica investitorului de a intra in piata sub un risc mare. Asumarea unor riscuri mici pe scurt timp fara modificarea drastica a problemei nu face decat sa ascunda puroiul societatii si asa decimata de lacomie. Frica si lacomia sunt principali factori care stau in calea fericirii unui continent.
Dupa 4-5 ani de cresteri de vis trebuie sa ne trezim din visare si sa intelegem realitatea inconjuratoare. Am crescut business-uri intr-um mediu prietenos virtual si acum revenirea cu picioarele pe pamant ne duce intr-un spatiu stramt si plin de primejdii. Cine se remediaza primul acceptand pierderi si muncind pentru un viitor pe profit, acelas castiga lupta cu timpul economic. Restu’ raman in continuare captivi in vis lovind cu putere peretii de sticla dura ai lacomiei si fricii.
rata de creștere a masei monetare va fi egală pe termen lung cu rata inflației, si asta nu cred ca ar ajuta cu nimic nici Roamnia , nici Europa 🙂 (ipotetic vorbind), pe de alta parte teoria ta ar fi interesanta daca aici ar fi punctul 0 al deciziilor.
@anaid: Inflatia se poate repara in timp daca ai populatia sanatoasa si implicata in reconstructie. Lovitura decisiva o dau magnati care au mizat pe euro si s-ar putea sa se trezeasca cu un minus in balanta. Intrebarea este sunt pregatiti sa riste o pierdere pentru o revenire dupa un timp cu pastrarea de populatie sau sacrifica populatia sustinand artificial o moneda care nu se face bine?!?
din punctul meu de vedere nici unul dintre noi nu suntem pregatiti pentru pierderi,insa aici nu vorbim de pierderi „nesemnificative” , vorbim de riscuri necuantificabile , vorbim de pierderi totale, si cine si in ce masura si le poate asuma?! nu cred ca te poti arunca in gol cu speranta ca poti sa-ti strici doar o uchie, exista riscul major sa-ti rupi gatul.Simt usor parfum de Reich. 🙂 *Vezi ce-a patit Letonia in 2008.E un subiect amplu de dicutat din punct de vedere financiar parghiile nu sunt atat de simple si influentele ar putea fi dezastruase in final tot pentru populatie.
p.s. 90 % din finantarile imm-urilor sunt sustinute de banci, ce interes ar avea sa creasca masa monetara?si-ar da singuri cu stangu in dreptu’. tu ai fi capabil sa te falimentezi pentru binele sotiei colegului de servici? ma indoiesc. 🙂
Nu se pune problema intr-un astfel de mod. Aici vorbim de macroeconomie care are implicati mult mai mai mari. Japonia in perioada boom-ului pe IT din anii ’90 a ajuns sa recurga la o astfel de strategie. America in ultima perioada a recurs la o astfel de strategie controlata. E vorba doar de timp pana sa intelegem si acceptam unde am ajuns si ce solutie trebuie sa adoptam.
vorbim de economii solide (Jponia) si de state cu P.I.B. considerabil nu pe economii speculante.
VECHI pe fanel.ro | Da si tu cu parerea pe aici despre solutia economica a crizei europene