Profit pe politica sau politica pe profit?

Parlamentul Romaniei si politica
Parlamentul Romaniei si politica

De 20 de ani politicul face aceeasi greseala: profit pe politica. Productivitatea in economie se calculeaza ca un efort impartit la efect. In cazul nostru profitul il analizam ca un efort si politica in sens de efect.

Problema este ca in modul vizual politica la noi separa cele doau si nu le analizeaza intr-o fractie. Pentru publicul larg ipotezele in care politica si profitul sunt in stransa legatura au loc doar la nivel conceptual, la nivel real nefiind demonstrate de acte. Practic cele doua sunt in stransa legatura doar ca forma, in fond nefiind nici o dovada sau o lege care sa lege cele doua in relatie directa.

O democratie stabila ar trebui sa le gandeasca in legatura, dar o legatura care sa implice si o terta parte care stabileste un rulaj minor dar care tine piata deschisa. In prezent politicul face profit si profitul il fac doar cei politici, fara a exista o piata deschisa care sa mentina cota de piata la un nivel democrat. Practic supravietuirea tertilor depinde de un profit politic mai mic decat in prezent, dar iti pastreaza senzatia de piata libera. Nivelul de furt scade dar pe termen lung ofera stabilitate in furt.

E simplu! Am luat credit de la FMI si dupa tot balamucul facut de Putere si Opozitie, urmeaza sa se cada la invoiala vizavi de banii respectivi cum vor fi dramuiti. Bani vor intra in piata, dar prin porti economice care au o istorie de gauri economice. Daca banii nu ajung la terti sau ajung intr-o forma impovoratoare banii respectivi nu vor ajuta decat la consolidarea gaurilor economice si vor oferi o gura de aer falsa tertilor, gura de aer pentru care vom plati scump.

Unde e greseala politica?!? Greseala politica este ca girand o mizerie doar pentru a ramane in piata lichida in perioada de criza, esti trimis in ultima banca a politicului la nivel de constiinta. Aceeasi greseala s-a produs si-n ’30 cand democratia a dat gres sub presiunea politica a lichiditatilor. Greseala nu vei resimti acum sau maine, greseala politica la nivel de constiinta se va resimti la urmatorul ciclu de stanga-dreapta.

Pe scurt: Un profit politic in prezent va fi decontat de un viitor politic a ideologiei pe care o reprezinti, vezi capitolul PNTCD.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *