Puterea comunitatii

Dincolo de numarul de cuburi de gheata pe care JR ne-a invatat prin intermediul serialului Dallas sa le punem in wiskey, trebuie sa invatam ca democratia inseamna si altceva. Noi avem senzatia ca dupa ’90 am putut invata democratia de la TV. Gresit!!!! Democratia se invata din carti si din experiente personale.

Sunt cateva personalitati de la noi care au avut acces la democratie prin studii si munca direct la fata locului. Din pacate s-au intors si au avut doua posibilitati:

  • Sa lucreze cinstit si sa fie luati de prosti,
  • Sa lucreze murdar, sa utilizeze toate schemele de inselare a oamenilor si a statului pentru imbogatire.

Ce nu am invatat noi din exemplul american a fost puterea „Comunitatii”. Poti sa te lupti cu statul/autoritatile locale doar daca reusesti sa te aduni in comunitati juridice care sa-si reprezinte interesele in fata legii.  Deceaba #unitisalvam daca nu cautam si cai legale si juridice prin care sa razbatem in problemele pe care vrem sa le rezolvam.

Urmaream serialul Weeds produs de cei de la Showtime si dincolo de comicul situatie si al povestii creionate de scenarist, am observat ca la ei se pune pret mare pe intalnirile in comunitate si pe dezbaterea problemelor care apar la nivelul acesteia. O strada/o zona/ un cartier au o asociatie comunitara in care se dezbat problemele si se iau decizii. Primul pas in rezolvarea unor probleme ale unei comunitati este constientizarea acestora. Apoi al doilea pas este asocierea pentru a forma o voce comuna. 

Comunitatea adunata este un raspuns pentru aubuzurile unui stat sau a unei autoritati a statului.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *