In faza de vara-toamna un ciclu de semanare si plantare vine la pachet cu o serie de reguli si griji pentru ca in cele din urma sa fie obtinute culturi sanatoase si profitabile. Rasadurile de iulie vor fi plantate pe teren pregatit in prealabil, toata lumea stie asta. Rasadul viguros va fi plantat in sol la adancimi de 10-15 cm.
Iata cateva sfaturi utile pentru plantarea in iulie si august a catorva soiuri de legume, seminte diverse regasindu-se in cadrul magazinului online https://nuoricum.ro/, asadar achizitia lor este cu atat mai usoara si convenabila:
- Castravetii
Acestia au nevoie de un spatiu langa gard sau pe masura ce se dezvolta este indicata plasa de sustinere. Castravetii pot fi pusi si pe randuri, respectand regula general valabila de distanta (minim 10 si maximum 15 cm). Daca semintele sunt puse in cuiburi atunci distanta trebuie sa fie nu mai putin de 50 de cm intre ele.
- Sfecla rosie
Se va planta la distante de 10 cm intre cuiburi.
- Salata
Cat e vara de lunga salata fresh este de dorit, asadar pentru a asigura cultura continua se va planta si in vara. Specialistii spun ca se pot amesteca semintele de salata cu cele de ridiche, la distante nu mai putin de 20 de cm, ele vor rasari treptat si pot fi ulterior replantate.
- Dovleac
3-4 seminte se pun in fiecare cuib, la distanta considerabila, de 80 de cm intre ele. Este de preferat sa ramana maximum 2 plante intr-un cuib, astfel ca dupa ce rasar se vor rari.
- Praz
In acest caz specialistii mentioneaza ca pot fi taiate frunzele, pentru a forta putin ingrosarea. La plantare, prazul ar trebui sa aiba o grosime similara cu cea a unui creion. Plantarea se face la distanta de minim 10 cm unul de altul.
Rasadurile de iulie: Inainte de plantare, luati aminte!
Daca spre exemplu se foloseste un sistem de irigare pe baza de picurare, sistem de acest gen fiind disponibil si la nuoricum.ro, inainte de plantare trebuie ales foarte bine locul, exact langa picuratoare. Mai specific de atat, trebuie avut grija ca linia de irigare sa fie langa baza plantei, astfel incat apa sa ajunga nu pe frunze sau langa cuib, ci direct la planta.
Pentru elemente de sustinere se recomanda tot inainte de plantare sa existe un plan stabilit, astfel incat dupa ce planta se dezvolta sa nu aiba de suferit radacinile, planta fiind ulterior expusa imbolnavirii.
Daca intentia este de a avea legume pe termen lung, nu se se coaca toate odata, este indicata esalonarea la interval de o saptamana.
Metoda de semanare in tavite alveolare este o alta abordare, cu avantaje si dezavantaje. Totusi trebuie tinut cont ca astfel rasadul este mai bun, uniform, mai viguros pentru ca are densitate mica intre plante. In functie de ce tip de cultura isi doreste fiecare, se va recurge la metoda optima. Pentru consum propriu, cultura este mai restransa desigur, insa la nivel extins este nevoie de mai multa munca si control al calitatii, incat sa existe si profit. Sunt recomandate studieri ale metodelor moderne de cultivare, fie ca este vorba de sera sau solarii