Romgaria si Unmania

romania-ungaria prietenie
romania-ungaria prietenie

Iredentismul si nationalismul celor fara tara si popor. Suntem doua popoare care ne certam de ani buni pe o bucata de pamant. Dincolo de nationalismul ieftin de cafenea n-am inteles ca suntem furnici intr-un furnizar planetar. Daca maine vin extraterestrii si ne populeaza pamantul ne vom alia cu totii impotriva lor. Suntem fix ca doi etnici tigani care se bat si la un moment dat intervine pentru unul dintre ei un roman, cei doi etnici se coalizeaza si-l bat pe roman.

Ieri un baiat ramas in urma cu stirile si a incercat spanzurarea lui Avram Iancu in piata publica. Zgomotul produs de nenea Csibi Barna arata ca ei nu merita autonomia tinutului secuiesc, cum noi nu meritam Basarabia.

Nu am nici o problema cu poporul maghiar din Romania, cum nu am probleme nici cu poporul care traieste intre granitele Ungariei de azi. In momentul in care cu totii tindem spre o Europa Unita sa vorbesti de autonomie teritoriala intre granitele imaginare ale unui stat trebuie sa fi nebun. A fost un politician care a zis ca numai un nebun mai poate imparti teritorial Europa, avea dreptate. Si totusi ei sunt printre noi.

Cand eram mic in zilele de luni cand ma intorceam de la scoala obisnuiam sa ma uit la emisiunea in limba maghiara. Ma distra limbajul si nu resimteam ura impotriva lor. Am un unchi sas intr-un sat de langa Brasov si el are cativa vecini maghiar, nu am resimtit o ura impotriva lor. Am fost la Sovata in pensiunea unor maghiari si am reusit sa ne intelegem dincolo de relatia turist-gazda.

Citesc Calatoriile in infern a lui Tvrtko Vujity si nu resimt nici o ura pentru acest om care s-a nascut ungur, din contra simt admiratie cum simt admiratie si pentru sarbul Mile Carpenisan.

Daca nu vrem sa ajungem ca personajele lui Tvrko Vujity din tarile de lumea a 3 a trebuie sa invatam sa acceptam istoria asa cum a fost ea scrisa, ba chiar sa venim sa indreptam minciunile istorice propagate de ai nostrii. Dincolo de istorie si timp, viitorul sade in comunicare si intelegere. Si oamenii de ambele parti care mai vor sa distruga relatiile dintre cele doua popoare trebuiesc instruiti intru pace si prietenie.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *