Pima din Sarichioi – Rușii lipoveni din Sarichioi

rusii lipoveni Pima Sarichioi

Sarichioi este un sat mic dar frumos care se află în regiunea Tulcea, în Romania. Acesta se remarcă prin comunitatea sa de lipoveni, care trăiesc pe aceste meleaguri de mai multe secole.
În continuare vom explora istoria și cultura acestor ruși lipoveni, prezentându-vă mai bine imaginea lor de viață.

Ce sunt rușii lipoveni?

Rușii lipoveni (în rusă: Липовецкие русы, Lipovetskiye rusy) sunt un grup etnic compus în principal din ruși vechi din nordul Basarabiei, astăzi în Republica Moldova. Ei au descris originea lor rusă încă din secolul al XVIII-lea și s-au considerat de mult timp o facţiune aparte a populaţiei ruse, subliniind diferenţele culturale dintre ei și moldoveni, care fuseseră educate în spiritul renascentist occidental. De obicei, lipovenii se identificau mai mult ca „ruși” decât ca „moldoveni” și s-au opus proceselor de maghiarizare și latinizare care au avut loc în zonă.

De unde vin rușii lipoveni?

Moldova a fost dintotdeauna o țară multiculturală și multietnică. Această diversitate se reflectă în arhitectura, muzica și bucătăria locală.

Rușii lipoveni sunt o comunitate etnică care trăiește în nordul Moldovei, în regiunea istorică a Basarabiei.

Ei s-au stabilit aici în secolul al XVIII-lea, când rușii pravoslavnici au fost expulzați din peninsula Crimeea de Catherine al II-lea. Catherine al II-lea a oferit teritoriul moldovenesc pentru colonizare.

Colonizatorii ruși au adus cu ei obiceiuri și tradiții specifice, care s-au adaptat la mediul local. De exemplu, unele dintre preparatele culinare rusești sunt fripturi de porc sau carne tocată, servite cu piure de cartofi și salată de varză murată.

Ce cred rușii lipoveni?

Din punctul de vedere al rușilor lipoveni, Sarichioi este un loc ideal pentru a trăi și a lucra. Aceștia cred că această comunitate oferă oportunități de dezvoltare și progres pe care nu le-ar putea găsi în altă parte.

De asemenea, cred că există o puternică rețea de susținere în comunitate, care poate ajuta la crearea unui stil de viață sănătos și echilibrat.

Rușii lipoveni din Sarichioi sunt, de asemenea, mândri că pot menține o legătură puternică cu r roots și tradițiile lor culturale, chiar dacă trăiesc într-o țară străină.

Tradițiile rușilor lipoveni

Tradițiile rușilor lipoveni sunt unele dintre cele mai vechi și mai interesante din Europa. Rușii lipoveni sunt o comunitate etnică rusă care a trăit în nordul Moldovei și în sudul Bucovinei de-a lungul istoriei.

Tradițiile lor sunt bazate pe credința ortodoxă și pe cultura slavică, dar au fost influențate și de alte culturi, cum ar fi cea maghiară și turcă. Rușii lipoveni au o tradiție de a sărbători Paștele în moduri unice.

De exemplu, femeile fac ouă colorate pentru a decora biserica și casele. Copiii primesc cozonaci cu un ou rosu în centru, care simbolizează viața.

Rușii lipoveni în zilele noastre

În zilele noastre, Rușii lipoveni sunt încă o comunitate puternică și activă.

Aceștia trăiesc în general în regiunea Sarichioi din sudul Moldovei și au rezistat persecuției religioase și etnice de-a lungul istoriei.

Lipovenii sunt cunoscuți pentru tradiționalismul lor și pentru legătura lor puternică cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Aceste doua elemente ale identitatii lor ii ajuta sa se mentina uniti in fata provocarilor moderne. Comunitatea este tânara, avand in medie varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, dar valorile si traditiile sunt pastrate de generatiile mai in varsta.

Lipovenii sunt un exemplu de adaptabilitate si perseverenta, avand in vedere istoria lor tumultoasa.

Pima Sarichioi – oi ti papa, mama [muzică]

O cultura care nu trebuie uitata.

Comments

comments

One thought on “Pima din Sarichioi – Rușii lipoveni din Sarichioi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *