Sah economic si politic

Televiziune de stiri
Televiziune de stiri

Piata economica a suferit o mutatie de putere prin prisma crizei in care tocmai ne miscam. Tarile mari de care depind tarile mici au fost dereglate de o supraapreciere din partea tarilor mici. De ce? Pentru ca odata ce ai deschis Cutia Pandorei a instrumentelor financiare care se imprumuta in baza unui imprumut ai mutat puterea celor mari in puterea celor mici, fara sa le dai si riscul la care se expun. Prin levierul de investitie cel mare ii asigura riscul celui mic si-i dadea sansa sa investeasca in regim Gambling. Astfel lacomia unui mare investitor a hranit lacomia unui mic investitor care l-a daramat. Practic este descrierea reala a zicalei romanesti: „Buturuga mica rastoarna carul mare!”

Economiile mari sufera de pe urma acestui tip de rationament gresit fiind in pozitia unui imprumutat. Economiile mici care au dat gauri in bugetele economiilor mari trebuie sa inceapa sa suporte costurile. Sunt convins ca o parte din banii implicati in traficul prin vami – din scandalul recent aparut – dinspre tarile cu caracter comunist(Ucraina, Moldova) si care tranzitau Romania, erau destinati celor care stabilesc regulile mari.

E un joc economic si politic in care se interpun si interese personale ale celor care sunt implicati la nivel inalt, fiecare daca am ajunge in pozitia respectiva probabil ca am face fix la fel.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *