Indiferent ca trebuie sa schimbi o teava, sa demontezi un robinet sau sa bati un cui, treburile casnice necesita uneltele si sculele potrivite. Cu siguranta nu iti doresti sa fii in situatia in care nu ai uneltele de care ai nevoie sau sa nu fie intretinute corespunzator.
Intretinerea uneltelor necesita un pic de timp pierdut acum, dar castigat ma tarziu cand urgenta de a folosi scula te ma indrepta catre o unealta corect intretinuta.
Pentru ca sa nu ai parte de astfel de momente este important sa fii un adevarat gospodar, iar pentru ca acest lucru sa se concretizeze trebuie sa fii o persoana organizata. Haideti sa vedem ce se poate face in acest sens.
Aloca un spatiu special
Primul pas pe care ar trebui sa-l faci pentru a te organiza mai bine din punct de vedere al uneltelor si al sculelor de uz casnic este sa gasesti un spatiu in casa care sa fie special creat pentru acestea. Nu este nevoie ca acest spatiu sa fie foarte mare, insa te va ajuta daca vei depozita acolo doar articole de bricolaj.
In felul acesta vei sti exact unde poti gasi uneltele atunci cand intampini o problema sau vrei sa montezi ceva. Depinde doar de tine unde vei gasi un astfel de loc. Unele persoane prefera sa foloseasca garajul, altii pivnita, cert e ca decizia iti apartine pe deplin.
Organizeaza-le in functie de folosinta
Ce faci dupa ce ai ales un spatiu in care sa le depozitezi? Le arunci pe toate in acelasi loc, una peste alta? Cu siguranta ca nu. Va trebuie sa le organizezi separat. E de preferat sa ai niste rafturi pe care sa le asezi, sa ai niste truse sau cutii, ori, ca un mic pont, poti bate niste cuie de care sa le agati.
Uneltele si sculele pot fi organizate, selectate si triate in functie de cum iti doresti, insa e important sa ai o logica. De exemplu, ai putea sa le organizezi in functie de intrebuintarea lor – este cea mai simpla si, totodata, cea mai buna metoda de a le aseza.
Foarte multi dintre meseriasi prefera sa le organizeze in felul urmator:
Unelte de baza: ciocan, patent, cleste, surubelnite, cheie reglabila, ferastrau, perie de sarma, masina de gaurit, cutter etc.
Accesorii metalice: cuie, suruburi, saibe, piulite, etc.
Unelte pentru prelucrarea lemnului: ferastrau, dalta, burghie, sfredele, ruleta, nivela, subler, etc.
Scule electrice: ciocan rotopercutor, masina de gaurit electrica, rindea, ferastrau pendular, ferastrau circular, etc.
Scule pentru zugravie: trafalet, pensule, spaclu, spatula, etc.
Acestea sunt doar cateva exemple de care ai putea sa tii cont, insa pe care daca le vei urma rezultatul va fi unul deosebit si vei simti ca si cum ai avea un atelier propriu, complet dotat si care sa fie perfect organizat.
De asemenea, daca acestea vor fi organizate corespunzator iti va fi mult mai usor sa le verifici, sa le intretii si sa le depozitezi in conditii propice. Nu ai toate exemplele enumerate anterior, nici o problema. Iti recomand sa arunci o privire pe tehnicbazar.ro si te asigur ca vei gasi tot ceea ce vei avea nevoie, la preturi chiar foarte bune.
Ca idee de final, e important sa ai grija de uneltele tale pentru ca acestea sunt o adevarata investitie, iar treburile gospodaresti sunt la ordinea zilei si e firesc sa le rezolvi.