Societatea de consum

Pauza de Publicitate fanel.ro
Reclame

Societatea de consum isi traieste in ultima perioada visul sfaramat, teoria productiei mare care atrage dupa sine un consum si mai mare, nu-si mai sustine ipotezele.

Se pare ca cei care au pariat pe consum crezand ca acesta va sustine productia la cote mari, s-au inselat amarnic. Odata cu destabilizarea societatii de consum pica automat si teoria globalizarii si a impartirii resurselor de productie pe sfere de dezvoltare. la inceput teoria a fost buna: cutare tara are clima tropicala produce banane, cutare tara produce cartofi, alta tara produce bumbac. Doar ca teoria de acasa nu se aplica si-n practica. Se pare ca nevoia omului de a conduce si de a incasa profit cu orice pret, l-au transformat intr-un animal haituit de frustrari, intr-o perpetua „Miorita” pentru o bucata de piata profitabila si care ii aduce castig mare pe termen scurt.

Nu”Miorita” nu este doar a romanilor, Miorita este o opera care descrie o trasatura umana, o trasatura pe care in lumea animalelor o analizam ca fiind legea junglei: supravietuieste cel mai puternic.Omul s-a asezat singur in fruntea regnului animal si a uitat sa-si cinsteasca suratele dintre care a plecat si care il ajuta sa supravietuiasca.

O mare problema a teoriei consumului si productiei este ca dincolo de calculele strict contabile si financiare de profit si pierdere nu a luat nimeni in calcul chiar lucrul cu care ne mandrim intre vietuitoare: Sapiens-GANDIREA. Noi am consumat si ne-am satisfacut frustrarile cotidiene dar am uitat sa ne mai dezvoltam capacitatile cognitive. Se pare ca cresterea confortului fizic nu atrage dupa sine si o evolutie a confortului psihic. Noi am inregistrat succes pe plan fizic si am incetinit procesul de satisfacere psihica, ce-ti mai trebuie sa gandesti cand cu un credit doar cu buletinul ai de toate(fizic)?

Monitorul ecranului de PC ti-a omorat cititul si dezvoltarea imaginatiei, televiziorul iti livreaza in subconstient programul gata arhivat pentru viitor, sexul iti ocupa tot timpul, politica este facuta pentru tine doar in vorbe, iar Dumnezeu ramane doar un Prieten Imaginar care stoarce lacrimi si bani multi pentru o industrie de cruci si icoane sfintite.

Speranta vine de acolo de unde omul are o cultura a imaginatiei prin scris. Desi ii consideram inferiori ca dezvoltare politica, partea Asiatica sunt cei care o sa ne conduca. Nu trebuie sa te numesti Alvin Teolfer sau Nostradamus ca sa-ti dai seama ca dupa dezvoltarea pe care au cunoscut-o China nu o sa se ridice cu pretentii. Viitorul lor ca alpha-lideri sta in modul in care reusesc sa treaca peste frustrarile teritoriale istorice si sudarea relatiilor lor pe baza culturii asemanatoare.

Sursa foto: Geopolitikon.wordpress.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *