Spiritualitatea romanilor dincolo de mizeria urbana

Nu ma pot ascunde la infinit de spiritualitatea romaneasca si de sentimentul pentru vorbele nerostite si invatate de la poporul meu.

Am incercat sa cred ca ma pot ascunde sub o tona de fard urban parasind spiritualitatea gasita in colbul strazilor nepavate si-n buruienile macinate intre dinti ca un marinar tutun de proasta calitate. Nu pot sa te ascunzi de tine cel ce ai devenit cum nu poti fugi niciodata de drumul tau.

Astazi am redescoperit o minune de dincolo de lupta mea interna. Astazi am descoperit un colt de rai in care timpul si spatiul au o miscare protocolara pentru noi cei rapiti de urbe si o miscare proprie pentru cei ce traiesc in balonul spiritual.

Poti sa-ti renegi pofta de alcool, poti sa te lupti cu demonii urbani educati prost datorita anturajului, dar niciodata nu poti scapa de faptele concrete care ti se arata in fata ochilor. Odata ce am pasit pe un taram al viziunilor mazgalite de o cruce, un brad si o raza de soare care-ti descriu un fapt, am ramas blocat in spiritualitatea mea.

Uneori trebuie sa prinzi viciul in lant si sa-l dobori pentru un timp pentru a-l putea creste mai tarziu, doar asa vei putea mereu si mereu sa cresti un viciu fara a-i oferi satisfactia ca a crescut baiat mare. Il amagesti ca el va creste dar la final ii retezi capul si-n reinviezi un sezon mai tarziu.

Ca popor nu suntem pregatiti pentru democratie dar nici nu suntem instruiti pentru spiritualitate. Traim in ceata tineretilor noastre pentru a ne amagi in batraneti urate si triste… avem sansa sa ne schimbam, dar nu gasim cheia catre mantuire.

Vizitati Muzeul Chilimbarului si imprejurimile.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *