Traim la viteza maxima fara de bucurie

Am inceput sa traim cu motoarele turate la maxim astfel incat uitam sa ne mai bucuram de lucruri. Zi de zi suntem bombardati cu informatii de materie publicitara care ne indreapta catre consum de bani. Ai zice la prima vedere ca poate am eu o lipsa financiara si prezent si de aceea nu pot sa inteleg.

Cumparaturile ca mod de terapie

Cumparaturile in ultima vreme au inceput sa fie percepute la nivel de om ca o terapie. Ne bucuram pentru ca am reusit sa cumparam un produs despre care aveam credinta ca ne este de folos. In realitate nevoile noastre sunt putine, dar bombardamentul publicitar ne duce cu gandul ca fiecare lucru ne trebuie.

Un slogan bine facut va rezona intr-un fel in mintea noastra. Acum publicitatea implica si studii psihologice prin care posibilul cumparator sa fie agatat mai rapid de client. Sunt facute atat de submisive incat in realitate tu nici nu iti dai seama de timpul in care ai adoptat sloganul si ai cumparat. Viteza cu care traim ne obtureaza bunul simt si intuitia ca nu avem nevoie chiar de toate lucrurile pe care le cumparam.

Tanar sau batran ajungi sa nu te mai bucuri de viata

Din ce observ in jurul meu cei mai afectati de astfel de lucruri sunt persoanele in varsta care nu au avut in tinerete. Acestia ajung in anii batraneti sa incerce sa acopere golurile din trecut. Lucrurile incep sa devina importante chiar daca ele nu mai reprezinta o nevoie in prezent.

Nici tineretul nu scapa de astfel de „terapie”. Frenezia celor din jur ii contamineaza pe toti. Neajunsurile in materie de timp ne indreapta sa gasim alinare in lucruri marunte care ne aduc „o bucurie de moment”. Tarziu incepem sa constientizam ca am mers prea departe, dar deja raul este facut si viata noastra este poluata de lucruri inutile. Le plimbam de colo pana colo si nu reusim sa le mai gasim un loc in viata noastra. Atunci e semnul ca trebuie sa incepi sa le dai de pomana daca mai sunt bune sau sa le vinzi. De aceea ajung site-urile de vanzari diverse sa fie populate de lucruri vandute la diverse preturi.

Viata devine un maraton al cumparaturilor pe masura ce mergi in viata. Intai cumperi lucruri de care ai nevoie. Dupa ce te conectezi in modul de cumparaturi ajungi sa crezi ca trebuie sa cumperi si alte lucruri de care ai nevoie ACUM. Acum acesta este mentinut si de anunturile de tipul „ultimul produs” , „stoc limitat”. Astfel de agatamente iti dau un impuls catre creier prin care iti poate spune ca poti sa nu-l mai gasesti sau nu-l mai gasesti la un pret atat de redus. Si dintr-o data ajungi sa alergi pe pista de maraton alaturi de alti „maratonisti” care vor sa cumpere lucrul acela.

Cumparaturile pentru un sport fara bucuria de a face sport

De cate ori nu ai zis ca trebuie sa te apuci de sport si ai inceput prin a achizitiona echipamentul potrivit pentru sala sau pentru sportul de care vrei sa te apuci?! Si ai fost la 2-3 sedinte si ai lasat noul obicei doar pentru ca ai gasit un altul care pare sa te ajute si mai bine. Sau poate l-ai lasat din lene pentru ca munca ti se parea grea si nu-ti aducea o bucurie rapida. Traind in viteza vei cauta bucuria sa fie castigata tot in viteza.

Pe vremuri cand iti lipseau multe te foloseai de dorinta pentru a reusi sa faci lucruri. Tot din lenea de a munci au inceput si rezultatele sportive sa fie mai rare. Atunci munceai intai sa inveti sa faci un sport si mai apoi alegeai sa-ti cumperi echipament. Acum eticheta pe care o impune societatea cere intai echipament si apoi munca. Sau tie iti este jena sa te duci fara de echipament ca nu te integrezi mai rapid in grupul respectiv sportiv. Dar bucuria?!

Si astfel cumperi, cumperi, cumperi, dar nu reusesti sa gasesti motivatia sa faci lucrul.

Societatea nu e educata pentru consum

Din pacat nu suntem inca pregatiti pentru a trai intr-o societate de consum. Nu poti arunca un popor dupa ani si ani de comunism in care erau limitati de resurse si produse de cumparat intr-o societate perfect ancorata in consum. Pur si simplu nu sunt pregatiti pentru ce urmeaza.

Se poate observa destul de usor in societatea romaneasca, dar si in societatile ce au putin timp de cand au iesit din regimuri totalitare. Cand ai ridicat limitarile sociale se vor pogora in randul nostru tote frustrarile acumulate in timpurile in care erai limitat.

Pentru firmele care vin din societati consolidate este mana cereasca. Isi pot vinde rapid produse cu brand, dar calitate indoielnica. Speculeaza rapid piata unor dorinte inhibate pentru a le scoate la lumina intr-o forma agresiva.

Cei care ar trebui sa reglementeze aceste lucruri din pacate vin tot din randul nostru si sunt subjugati de aceleasi dorinte de consum. O societate iesita de sub pulpa unui sistem restrictiv are nevoie de o conducere care sa faca tranzitia mai bine.

Educatia este foarte importanta in toata aceasta tranzitie. Din nefericire la noi tranzitia s-a facut neglijand educatia si asta se vede in modul in care functionam noi romanii la nivel de persoana.

Aveti grija de voi si de lucrurile care va ofera satisfactie. Un lucru ce va aduce o bucurie de moment poate sa devina o povara mai tarziu. Analizati corect daca avem nevoie de un lucru sau altul si abia dupa cumparati. Cantariti ce va este de folos si ce va alimenteaza doar o frustrare.

Cumparati in cunostinta de cauza lucruri care va aduc bucurie pe termen lung!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *