Viciul ca arta

societate

Eroare de procedura sau pur si simplu nevoia de a iesi din tiparele pe care societatea ti le impune, omenirea a incercat sa explice arta prin putrefactia viciului ca model matematic de rezolvare a problemelor societale.

Droguri, sex, narcisism excesiv au fost doar 3 dintre relele care au descris viata boema spre care publicul larg sa tinda. Practic stadardele au fost impuse de societate pentru ca stiau ca omul e supus greseli. Pana si cel mai curat dintre noi care s-a presupus a fi Iisus (Fiul lui Dumnezeu) a spus ca „doar cel ce se simte curat sa ridice piatra”.

Ispita este modul prin care Omul si-a descris poftele si a incercat sa si le intemniteze. Dincolo de viciu fiecare are un scurt in reteaua neuronala care il deturneaza de la adevaratul lui drum. Mai in gluma, mai in serios convietuirea in casa cu copilul fratelui meu m-a pus pe ganduri in legatura cu intrebarea existentiala: ce este omul? Singura concluzie a fost ca Omul cand se naste este un pachet primitiv de supravietuire care include in el rautatea necesara pentru a supravietui intr-un lant trofic inferior pregatirii si pe parcurs omul invata sa fie bun. In concluzie viata e un drum de la rau la bun. Dupa ce inveti acest drum, esti pregatit sa treci la nivelul urmator al existentei fiintei de dincolo de materie.

Dar sa revenim la viciul ca forma de arta. Protestul de-a lungul istoriei mereu a fost surprins in forme ciudate care implicau forme de vicizare pana la distrugere: cantaretii de rock pe care-i gaseai morti de supradoza, legaturi homosexuale neprotejate care au dus la morti violente cauzate de SIDA, rapperi ucisi de strada pe care o cantau si adulau sau compozitorii de muzica clasica prinsi captivi intre povestile portativului si iubiri interzise. Fiecare si-a dus viciul pana la autodistrugere. Fiecare are rotita lui care suporta presiunea de a merge mai departe sau nu.

Societatea isi distruge capacitatea de a evolua prin faptul ca renunta tot mai des la dreptul de a lupta pentru bine imbratisand raul sub forma boema. Perioadele boeme au dus la descoperiri importante in viata planetei, dar a creat si mult haos care a intors evolutia cu cateva perioade inapoi. Practic evolutia rapida data de vicizarea jerfita pe altarul dezvoltarii a creat un balon speculativ la nivel de revolta sociala. Un pas inainte neinteles pana la capat a atras dupa sine o pierdere imensa in raportul fortelor. E modul in care planeta ca fiinta vie iti raspunde apelului de a trisa evolutia.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights