Procedura: Procedurile de lucru

Schema Logica

Eu sunt de profesie economist cu o deformatie de it-ist. Am studiat in liceu Pascal, Fox Pro si-n facultate multe alte sisteme de programare. In orice sistem se aplica o schema clara pentru functionare si sistemul chiar functiona, in caz contrar se revizuia schema pana se ajungea la o schema functionala.

Locurile de munca prin care am trecut m-au pus in fata unui sistem cu proceduri alambicate si prost organizate. Am inteles ca lipsa procedurilor sau nerespectarea lor ingreuneaza munca si implica costuri mai mari.

Intr-o democratie tanara de 20 de ani inca nu am invatat sa ne structuram munca astfel incat sa fie simplu de facut si fara costuri suplimentare ametitoare.

Imi aduc aminte ca primul loc de munca l-am parasit dupa 3 luni in care procedurile lipseau sau erau incalcate tot timpul. Modul in care ti se cerea sa-ti faci treaba era una neoconcordanta cu timpii pe care-i traiam. Munca de agent presupunea miscare pe teren. Conducatorii zelosi si-au zis ca trebuie sa instituie o condica si la 8:00 sa fie toata lumea in firma.

Sursa: consultant-iso.ro
Sursa: consultant-iso.ro

Cat am stat acolo n-am auzit de cifre. N-am auzit de gradul de producitivitate al angajatilor. Era job-ul de la Stat, dar in privat. Se dadeau circulare care se respectau pe jumatate, sefii incercau sa fie autoritari dar nu duceau munca pana la capat, angajatii mimau ca le respecta. Nici angajatorul si nici angajatul nu respectau procedura stabilita prin natura functiei.

La un alt job existau divizii separate care se muscau intre ele. In loc sa existe o comuniune intre proiectele existente in firma, fiecare incerca sa sape pe cel de langa el fluturand cifrele de vanzari pe sub nas. Nimeni nu analiza natura vanzarii, toti erau pusi pe aceeasi treapta, fie ca vindeau chiloti, ciorapi sau cuie de tabla.

Procedura respectata in bucataria interna a unui birou te scapa de stress si de explicati in plus. Cine nu respecta procedura e liber sa plece.

Problema este ca nu o poti aplica atata timp cat sistemul de angajare pe pile nu implica o rusine minima din partea celui angajat fata de ruda care i-a gasit un loc de munca. Inteleg sa te angajezi pe pile printr-o cunostinta, dar mai departe e timpul sa mergi singur pe picioare. Nu sa apelezi la functia „binevoitorului” pentru a timora biroul sa te lase sa faci ce vrei. O institutie care nu-si respecta regulile, functioneaza din inertie. Inertie care se pierde din cand in cand.

Vrei profit si liniste in firma? Stabileste proceduri si impune respect printre angajati. Angajatul care se bate pe burta cu tine te va trage in piept prin lene.

Sursa foto: consultant-iso.ro

Comments

comments

One thought on “Procedura: Procedurile de lucru”

  1. E pacat pentru ca multi nu-si dau seama da greseala pe care o fac si la final cand trag linie sunt nedumeriti de ce nu merge treaba bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *