Legionarismul in societate

miscarea legionara

Societatea democratica respecta multiculturalismul etnic de orice fel, ba chiar il si ajuta oferindu-i diverse legi. Democratia a acceptat comunismul si nu l-a interzis desi a omorat mii si mii de suflete, dar aceeasi democratie nu poate trece peste ororile facute de legionari si fascisti.

Ieri am postat un filmulet pe contul de facebook cu titlu Horia Sima. Stiu cine este personajul respectiv si mi-a placut ideea prezentarii lui, utilizand pe fundal un cantec istoric. Nu mi s-a parut normal sa las si un mesaj la filmulet, credeam ca lumea il va asculta si va trece mai departe cum bine ar trebui sa faca o societate care priveste in viitor fara a se crapona de trecut.

Prima reactia a fost ca m-am dat cu legionarii. Drept pentru care am replicat ca prezint o parte din trecutul istoric. Am crezut ca lumea va intelege, greseala mea.

Si a venit o a doua replica in care mi se da de inteles ca nu e trecut istoric e doar propaganda legionara:

Ăsta nu e „trecut istoric”, e propagandă legionară – trecutul istoric trece prin mult mai multe crime decât cele pomenite în film. + antisemitism, xenofobie, naționalism tâmp, spirit gregar.

Am raspuns:

Adevarul e si de o parte si de alta a baricadei. Noi cunoastem realitatea pe care ne-o prezinta dovezile scrise, filmate si povestite. Fiecare in opera lui si-a lasat amprenta subiectiva sau mai putin subiectiva in ceea ce privest…e subiectul.

Fiecare schimb mare de mentalitate politica, sociala, economica a avut victimele sale. Cineva zicea despre moartea unui om ca este o tragedie, iar moartea a unui milion este o statistica.

Nationalism tamp intr-o perioada in care dezideratele unor generatii fusesera calcate in picioare.

Antisemitism bazat pe puterea financiara a unui grup etnic.

Xenofobia era un curent al timpului, tarile trecand printr-o criza morala economica a vremurilor.

Spirit Gregar – sa fim seriosi de la primul om incoace fiecare a incercat sa pacaleasca societatea ca e mai bun fara a incerca sa se schimbe.

Crima este un act care se intampla indiferent de oranduirea prezenta:democratie, legionarism, comunism … omul traieste pentru putere, chiar daca trebuie sa abuzeze de alti oameni.

Idee e simpla. Fiecare forma de conducere care a esuat in abuz de putere a facut victime. Ca-n fascism am avut victime de anumite etnii si ca-n comunism am avut victime de alte etnii sau credinte religioase putin mai conteaza, fiecare oranduire a avut parte de mortii ei. Dar in final unii sunt scosi in afara legii pentru ce au facut si altii sunt prezentati ca niste tirani calzi care chiar daca au facut lucruri rele au facut si lucruri bune. Pentru cei din urma ii invit in Memorialul de la Sighet inainte de a infiera cu manie proletara regimul de dinainte.

Ironia istorica a Romaniei este ca desi tara a fost scoasa din foame de un reprezentant al popoarelor germanice si a cunoscut cea mai mare dezvoltare sub conducerea lui, noi l-am tradat in fiecare Razboi Mondial de pana acum.

Comunismul si legionarismul trebuie sa ramana in istorie cu aceleasi drepturi de a fi prezentate, cu specificatia ca niciodata nu trebuie sa ne intoarcem la ele.

Filmuletul cu pricina:

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *